El PSOE manté el lideratge i Cs s'acosta a la desaparició, segons el CIS

Els taronges es queden en un 4% d'estimació de vot i Unides Podem perd sis dècimes

2 min
El baròmetre del CIS del gener del 2022

MadridEl baròmetre electoral del mes de gener del CIS manté a grans trets l'avantatge del PSOE sobre el PP, però apunta una novetat en el mapa polític, i és que Ciutadans pot haver entrat ja en un procés irreversible de desaparició. En un sol mes els taronges passen d'una estimació de vot del 5,9% a només un 4%, és a dir, en un sol baròmetre perden un terç dels seus suports. Els socialistes es mantenen al capdavant amb un 28,5% d'estimació de vot, mig punt més que al desembre, i el PP també puja, set dècimes, i se situa en el 21,5%, a set punts de distància dels socialistes.

En tercer lloc es manté Vox, amb un 14,7%, una dècima més que fa un mes, i en quart hi ha Unides Podem, que pateix una baixada important, de sis dècimes, fins al 13,1%. Entre els partits catalans destaca la recuperació d'ERC, que passa d'un 2,5% d'estimació de vot a un 3%, mentre que Junts es manté en l'1,4% i la CUP baixa una dècima, fins al 0,7%. Un partit que també registra una pujada destacable és Més País, que passa d'un 2,2% a un 2,8%.

De l'enquesta es desprèn que el PP i Vox no acaben de rendibilitzar la descomposició de Cs, ja que només pugen 8 dècimes entre tots dos, quan els taronges perden 1,9 punts. El bloc de la triple dreta, doncs, baixa en conjunt 1,1 punts, mentre que el del govern de coalició (PSOE i Unides Podem) només perd una dècima.

Sánchez i Díaz, els preferits com a presidents

Pel que fa als favorits per ser president en aquests moments, Pedro Sánchez es manté com el favorit per a un 20,5% dels enquestats, seguit per Yolanda Díaz, que recull el 15,7% dels suports, un percentatge bastant superior a la estimació de vot d'Unides Podem. També crida l'atenció, en aquest sentit, el destacat percentatge de votants socialistes que prefereixen Díaz per davant de Sánchez com a president, un 18,7%.

Pablo Casado, en canvi, només és el preferit d'un 10% dels espanyols, amb Santiago Abascal trepitjant-li els talons amb un 8%. Curiosament, el CIS també pregunta per Isabel Díaz Ayuso, que només és la preferida per a un 1,8% dels espanyols. És significatiu, però, que Ayuso tingui més suports entre els votants de Vox, un 7,1%, que entre els del seu propi partit, un 5,2%.

Pel que fa a la valoració global de líders, aquí sí que Yolanda Díaz es manté al capdavant, amb una nota mitjana de 4,82 i un destacable avantatge respecte Pedro Sánchez, que obté un 4,34. Fa un mes la diferència era de dos dècimes i ara ja és de cinc. En tercer lloc es manté Íñigo Errejón, amb un 4,05, seguit de Pablo Casado (3,37), Inés Arrimadas (3,59) i Santiago Abascal (2,88).

stats