Política 02/04/2021

El PSOE impugna la candidatura d'Ayuso perquè Toni Cantó es va empadronar fora de temps

L'exdirigent de Cs es pot acollir a una escletxa legal per ser elegit

ARA
2 min
Toni Cantó en una imatge d'arxiu

Les eleccions madrilenyes no surten dels tribunals. El PSOE ha registrat aquest divendres una denúncia davant la Junta Electoral Provincial de Madrid impugnant la candidatura del PP als comicis del 4-M perquè la formació popular inclou Toni Cantó com a número 5 de la llista encapçalada per Isabel Díaz Ayuso i consideren que es va empadronar fora de temps. Segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat Europa Press, el PSOE exposa en la denúncia que la condició d'empadronament en un municipi de la Comunitat de Madrid "no s'hauria produït abans de l'1 de gener de 2021" –la data límit marcada–, sinó "un cop convocades les eleccions". El canvi de jaqueta en temps rècord de Cantó –va passar de Ciutadans al PP– és un dels principals arguments de la denúncia del PSOE: expliciten que fins al 17 de març (les eleccions es van convocar set dies abans) Cantó era resident de la Comunitat Valenciana, ja que era diputat pel partit taronja a les corts autonòmiques i, per tant, conservava la condició d'elector i elegible a València. Per això, el PSOE creu que és impossible que l'exdirigent de Cs estigués empadronat a Madrid abans de l'1 de gener: si fos així, no hauria pogut actuar de parlamentari a les Corts Valencianes.

Acte presentació de la llista electoral del PP a la Comunitat de Madrid

Per tots aquests motius, els socialistes posen en dubte la legalitat de la candidatura de Cantó i, amb la denúncia presentada, demanen que es comuniqui al PP la "irregularitat advertida" perquè formuli al·legacions en el termini de 48 hores. Un cop els populars les hagin presentat, el PSOE també insta la Junta Electoral a no declarar Cantó com a membre de la llista electoral d'Ayuso "per irregularitat manifesta en la seva incorporació".

L'escletxa legal

Que Cantó no estava empadronat a Madrid quan es van convocar les eleccions és un fet que el PP sabia des de fa dies. El mateix exdirigent taronja va admetre la setmana passada que havia dut a terme aquest tràmit "fa uns dies", de manera que encara no figurava al cens electoral. Això vol dir que Cantó no podria votar el 4-M (sufragi actiu), ja que l'article 7 de l'Estatut d'Autonomia marca que podran votar els que siguin ciutadans de la Comunitat de Madrid, que demana tenir un "veïnatge administratiu" a qualsevol dels seus municipis i estar inscrit al cens, segons estableix l'article 2.2 de la llei electoral. Un cens que es tanca dos mesos abans del decret de convocatòria d'eleccions.

Ara bé, existeix una escletxa legal si en lloc de parlar de votar es tracta de presentar-se com a candidat (sufragi passiu). L'article 4.2 de la llei electoral de la Comunitat de Madrid diu: "Els que aspirin a ser proclamats candidats i no figurin a les llistes del cens electoral vigent, referit al territori de la Comunitat de Madrid, podran ser-ho sempre que amb la seva sol·licitud acreditin, de manera fefaent, que reuneixen totes les condicions exigides". El redactat, doncs, deixa espai a la interpretació, ja que no precisa quines són aquestes condicions que s'han d'acreditar de forma "fefaent". Fonts del PP subratllen que Cantó té un habitatge en propietat a Madrid i ja està empadronat. Amb tot, si la setmana passada ja es preveia que la JEC decidiria sobre aquesta qüestió, després de la denúncia del PSOE això queda confirmat.

stats