Violència masclista
Política 18/11/2022

El PSOE defensa ara no tocar la llei del 'només sí és sí' a l'espera del Suprem

El govern espanyol carrega contra Feijóo per qüestionar els "avenços en igualtat"

2 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una imatge d'arxiu

MadridDesprés que Irene Montero s’hagi vist a l’ull de l’huracà per les peticions de dimissió de la dreta política i judicial, el PSOE ha sortit en defensa de la ministra d’Igualtat i la llei del només sí és sí, qüestionada per la rebaixa de penes a agressors sexuals dictades els últims dies en alguns tribunals. El degoteig de resolucions favorables als violadors havia fet saltar les alarmes i en una primera reacció en calent, la vice secretària general del PSOE, María Jesús Montero, va assegurar que caldria estudiar la norma. Menys de 48 hores més tard, la també ministra d’Hisenda feia pinya aquest divendres amb la “legislació que permet avançar en igualtat” i carregava les tintes contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per voler desgastar el govern espanyol amb aquest episodi. 

Pedro Sánchez ja va marcar el camí quan, des de Bali, va manifestar que cal esperar el criteri que adopti la Fiscalia i el Tribunal Suprem sobre la revisió de penes. “És el moment dels tribunals”, reiterava aquest divendres la secretària general del grup del PSOE al Congrés, Isaura Leal, que considera que no és moment ara de plantejar-se si la llei s’ha de tocar. El principal problema és que una hipotètica reforma que perjudiqués els condemnats que s’han vist afavorits recentment ja no tindria efecte. Així, el missatge unànime que han volgut traslladar els dos partits de la coalició, PSOE i Unides Podem, és que toca esperar que el Suprem “unifiqui doctrina” i estableixi jurisprudència. Dijous la Fiscalia ja va emetre una ordre als territoris perquè se li remetin totes les resolucions en què s’han rebaixat penes i els posicionaments que ha tingut el ministeri públic, i el Suprem aviat haurà d’emetre sentències agafant la nova legislació.

Els socialistes han desviat la crítica cap al PP: l’acusen de “desacreditar els ministeris que impulsen la igualtat” i de negar que hi hagi masclisme. El PSOE no ha compartit les crítiques de masclisme dels jutges que van llançar amb vehemència Irene Montero i diversos càrrecs d’Igualtat, com la delegada del govern espanyol en violència masclista, Victoria Rosell, també magistrada. En les últimes hores, el ministeri ha mantingut la seva tesi que alguns jutges han fet una interpretació errònia de la nova llei, i ha destacat la decisió de l’Audiència de la Rioja, que no ha fet cap rebaixa de condemna. Això sí, ha rebaixat el to i Igualtat ha volgut enviar un missatge de “calma i tranquil·litat” després de la confusió de les últimes hores. “El govern està perfectament alineat en el sentit de respectar la separació de poders i deixar parlar el poder judicial”, ha insistit Rosell, que ha rebaixat el to.

Iglesias carrega contra Díaz

On continua la tensió és al si d’Unides Podem pel fet que la líder de l’espai, Yolanda Díaz, no hagi donat suport explícit a Irene Montero. Després de quatre dies de silenci, ha demanat "prudència" a l'espera que el Suprem es pronunciï. “Posar-se de perfil quan destrossen una companya no només és miserable i covard, sinó políticament estúpid”, ha piulat a Twitter l'exlíder de Podem Pablo Iglesias, sense esmentar-la.

stats