Política 03/03/2022

El PSIB veta la comissió de participació ciutadana en la llei turística

L'oposició ha titllat el fet d'"escandalós" i "una negativa a la transparència", mentre que els socialistes s'escuden que l'aportació de la societat al decret "s'ha fet prèviament"

2 min
Les portaveus socialistes, Silvia Cano i Pilar Costa

PalmaEl PSIB ha vetat aquest dijous en la junta de portaveus l'obertura d'una comissió de participació ciutadana en la llei turística que es començarà a tramitar com a projecte de llei. La creació d'aquesta comissió es planteja prèviament a la tramitació i, a diferència d'altres vegades, aquesta vegada sí que hi havia grups parlamentaris –El Pi, el PP i Ciutadans– que es mostraven a favor d'obrir-la. El vet del PSIB ha truncat la posada en marxa de la comissió, ja que és un tràmit que requereix la unanimitat dels partits.

El vet ha provocat dures crítiques al Pacte, però sobretot al PSIB, en la roda de premsa. "És escandalós que es veti escoltar experts i sectors afectats per veure si hi estan d'acord", ha afirmat el portaveu d'El Pi, Josep Melià. "Diu molt poc de l'esperit de participació i transparència", ha continuat.

A aquesta qüestió s'hi ha sumat també el PP. "És un mal dia per a la transparència i el parlamentarisme", ha destacat el portaveu popular, Antoni Costa. Al PP expliquen que han donat suport a la iniciativa per "saber si el Govern deia la veritat o no", convidar les associacions i federacions a participar en el procés i saber "què han pactat amb l'Executiu i què no". Ciutadans, per la seva banda, ha argumentat que "si hi havia un decret que requeria la participació ciutadana era aquest", segons la seva portaveu, Patricia Guasp. "És el primer pas d'una tramitació que donarà els fruits que voldríem", ha afegit.

A més, Costa ha apuntat que el PP observa "una intencionalitat de velocitat" a l'hora de tramitar-ho com a projecte de llei, ja que la mesa del Parlament ho ha aprovat "només" un dia després de ser convalidat. "Percebem moltes ganes de tramitar amb urgència el projecte de llei per part del Govern", ha assenyalat el portaveu popular.

Resposta del Pacte

Davant les acusacions per part dels partits que havien donat suport a l'obertura de la comissió de participació ciutadana, MÉS per Mallorca i el PSIB s'han escudat que l'aportació de la societat a la llei ja s'havia fet prèviament i ara tocava als partits presentar les esmenes, en un termini que s'ha allargat del 23 al 28 de març. "El decret llei s'havia pactat i negociat, s'hi han incorporat esmenes de col·lectius diversos", ha apuntat el portaveu ecosobiranista, Miquel Ensenyat.

Per la seva banda, el PSIB ha argumentat que la llei que regula el sector més gran de les Balears "s'ha consensuat amb els agents socials". A més, la portaveu socialista, Silvia Cano, ha criticat el fet que en l'anterior junta de portaveus, Antoni Costa comentàs que "no calia obrir aquesta comissió en les lleis", ja que és una feina que "s'ha d'haver fet abans". "L'esperit constructiu del PP dura cinc minuts", ha indicat.

stats