Política 12/02/2020

El PSIB s'enroca en la negativa a obrir una comissió d'investigació sobre la prostitució de menors tutelats

El portaveu socialista al Consell de Mallorca, Andreu Alcover, carrega contra l'oposició per demanar responsabilitats polítiques abans de saber què ha passat

Maria Llull
3 min
El portaveu del PSIB en el Consell de Mallorca, Andreu Alcover

PalmaEl PSIB no està disposat a obrir cap comissió d'investigació al Consell de Mallorca per tal d'esbrinar què ha passat i quins són els responsables de l'escàndol de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Els socialistes s'han enrocat en la seva negativa i defensen una comissió d'experts com a única via per obtenir informació en aquest cas. Podem i MÉS per Mallorca no han fet cap declaració aquest dimecres, 24 hores abans del ple del Consell que decidirà quina comissió s'obrirà finalment. De fet, cap portaveu dels socis de govern dels socialistes ha comparegut a la institució insular.

"Una comissió d'investigació és per conèixer les responsabilitats polítiques, però, per poder decidir això, cal saber primer què ha passat", ha manifestat aquest dimecres el portaveu del PSIB al Consell, Andreu Alcover. Alcover ha carregat contra l'oposició, que demana amb insistència una comissió d'investigació, i ha criticat l'equip de govern per intentar amagar informació. "Els traeix el subconscient, perquè demanen responsabilitats polítiques. Però tenim clar que volem saber què ha passat abans".

Segons Alcover, no hi ha possibilitat d'esbrinar els fets en una comissió d'investigació, malgrat que el portaveu socialista no ha negat que es podrien citar experts igualment. "L'informe que fa una comissió d'investigació és polític, però primer s'ha de determinar què ha fallat tècnicament", ha insistit. A més, el conseller socialista ha recordat que la Fiscalia està investigant els fets.

El portaveu del PSIB ha assenyalat que la prostitució de menors "és una realitat social, que passava i passa, i no només a les Balears". "Tenint en compte les diferències, que hi hagi narcotràfic no vol dir que hi hagi responsabilitats polítiques", ha continuat.

Els socialistes han registrat la proposta per obrir una comissió d'experts aquest mateix dimecres, quan falta menys d'un dia perquè sigui votada en el ple. De fet, el portaveu del PP al Consell, Llorenç Galmés, ha criticat que es tracta d'una pràctica habitual informar l'oposició de molts temes en el darrer moment, fins i tot "15 minuts abans dels plens".

Galmés ha lamentat el canvi de criteri del Pacte pel que fa a la comissió d'investigació i ha subratllat que tant Alcover com Fina Santiago i Antoni Noguera, de MÉS, es varen mostrar favorables a crear-la en el Consell. "Si haguessin volgut crear una comissió d'experts, ho haurien pogut fer el mateix 25 de desembre", ha continuat el conseller popular, qui també ha recordat que hi ha informes de la legislatura passada que "deien que la situació es desbordava".

Per la seva banda, la portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha criticat que es vulguin fer venir experts de fora per esbrinar els fets i els buits en el funcionament dels protocols. "No hi ha experts suficients dins l'IMAS? N'han de venir de fora? La comissió d'experts menysté la tasca dels professionals d'aquí", ha manifestat.

MÉS pressiona per incloure compareixences en la comissió d'experts

La comissió d'experts que proposa el Pacte i que es votarà aquest dijous en el ple del Consell permetrà "la compareixença de qualsevol persona" que es consideri oportuna. La possibilitat de fer compareixences s'ha inclòs en la proposta gràcies a la pressió de MÉS per Mallorca, segons han indicat a l'ARA Balears fonts del partit ecosobiranista.

En cas que s'aprovi la comissió d'experts, el debat polític es limitarà al consell rector i assessor de l'IMAS, on estan representats els partits polítics. Aquest organisme haurà de rebre el dictamen de la comissió en un termini de tres mesos.

Enfrontament en el Parlament

La comissió d'investigació sobre l'escàndol de l'IMAS també ha generat polèmica al Parlament, on els partits de l'oposició han demanat la dimissió de la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago.

La portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha considerat que el PP, Cs i Vox en realitat volen "una comissió política, orientada a cercar dimissions, més que solucions". "L'oposició vol únicament el rèdit polític i no ha plantejat solucions", ha afegit després de la reunió de la junta de portaveus parlamentaris.

El portaveu del PP, Biel Company, ha criticat la manca d'explicacions de la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el ple de dimarts passat, i ha assenyalat que està davant "la seva darrera oportunitat abans que li demanem responsabilitats a ella".

També s'ha mostrat molt crítica la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, qui ha destacat que també es produeixen irregularitats en els centres dels menors judicialitzats que gestiona el Govern i no el Consell. "S'ha d'investigar en quines condicions estan tots els menors tutelats per la Comunitat Autònoma", ha dit.

stats