Política 25/06/2021

El PSIB justifica el veto del govern espanyol a la rebaixa de l'IVA de les perruqueries

El PP acusa els socialistes illencs de ser "titelles" del partit

3 min
Una perruqueria i barberia de Palma

PalmaEl senador del PSIB Cosme Bonet ha justificat aquest divendres el veto del govern espanyol a l'esmena que va aprovar la Cambra Alta per abaixar l'IVA de les perruqueries del 21% al 10% durant la votació de la llei antifrau. "El PP va impulsar aquesta esmena transaccional de manera sorprenent i amb l'informe dels lletrats del Senat en contra", ha comentat Bonet, que considera que aquesta iniciativa està "fora de lloc". "El PP hauria de saber que hi ha un comitè d'experts que estudia la reforma fiscal a l'Estat i que faran recomanacions sobre els tipus reduïts d'IVA després de revisar les pujades que el PP va fer l'any 2012", ha continuat.

Bonet ha lamentat que el PP hagi intentat vendre aquesta baixada com a "gran mesura", malgrat que "no són ni les maneres ni el lloc per fer-ho". "Per què el PP proposa abaixar impostos quan no governa?", ha demanat el senador mallorquí, a més de criticar que el PP després "votàs en contra de la llei contra el frau fiscal". "Només pensen a treure rèdit electoral i els és igual si es pot aplicar", ha afegit Bonet, que ha reiterat que es prepara "una reforma global i seriosa, amb mesures progressives".

Crítiques del PP

Per part seva, la diputada del PP balear en el Congrés, Marga Prohens, ha criticat amb duresa el posicionament del govern de Pedro Sánchez i dels representants del PSIB a Madrid, que ha qualificat de "titelles del partit". "En política es pot fer tot menys el ridícul, i ja fa massa divendres que el fan en roda de premsa. Si són tan valents, que compareguin a una perruqueria, a veure què els diu la gent", ha continuat. Prohens, que ha comparegut amb el vicesecretari general del PP, Jaime de Olano, ha assegurat que el partit de la dreta està estudiant la via per "fer complir aquesta esmena".

D'altra banda, Olano ha carregat una vegada més contra "els indults als delinqüents independentistes" i ha demanat a Pedro Sánchez que "dissolgui les Corts i convoqui eleccions". "Estam legitimats per presentar el recurs al Suprem", ha continuat, a més de remarcar que l'informe d'aquest tribunal en contra dels indults "va ser demolidor". A una pregunta de l'ARA Balears sobre els indults que Aznar va concedir a 15 condemnats de Terra Lliure quan era president, Olano ha assenyalat que en desconeix els expedients.

Vidal demana que s'aixequi el bloqueig

Per un altre costat, el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, s'ha mostrat molest per l'anunci de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, de vetar la baixada de l'IVA del 21% al 10% per a perruqueries, barberies i centres d'estètica aprovada en el Senat gràcies a l'esmena transaccionada que va tenir el suport de tots els grups a excepció del PSOE. "Montero posa una obstinació especial a bloquejar totes les iniciatives a favor de les Balears i dels treballadors i autònoms, sigui el REB sigui una iniciativa per a un gremi essencial que ha patit molt durant la pandèmia", ha comentat.

El senador ha assegurat que espera que al govern espanyol "es noti que hi ha una força com Podem" i ha apel·lat a les diputades balears del partit morat, Antònia Jover i Lucía Muñoz. Vidal també ha recordat que "l'esmena no respon a interessos del PP, sinó que és una proposta del sector impulsada per Esquerra Confederal" i que aquesta qüestió "va sorgir de la sensibilitat pel sector dels nostres companys de Més per Menorca. Vidal ha reivindicat que la iniciativa porta el seu segell, "encara que la dreta, que en el fons s'ha limitat a sumar-s'hi, intenti patrimonialitzar-ho sense tenir en compte el treball d'uns altres".

El Senat anul·la la votació de l'esmena

A tot això s'hi afegeix que el Senat ha anul·lat la votació de l'esmena per rebaixar l'IVA de les perruqueries i ha ordenat que no s'inclogui en el text de la llei antifrau del govern espanyol, després que tant l'executiu de Pedro Sánchez com el PSOE demanassin que es reconsideràs. El govern ha al·legat que la proposta suposaria "una disminució dels ingressos pressupostaris".

stats