Societat 18/01/2021

Més d'un centenar de perruqueries han tancat definitivament per la pandèmia a les Balears

Representants del sector a les Illes reclamen al govern espanyol que els redueixi l'IVA del 21% al 10% per poder fer front a la situació

K. O.
2 min
Maria Navarro, propietària de la perruqueria Move Hair & Company

PalmaMés d'un centenar de perruqueries han tancat definitivament a causa de la pandèmia a les Balears, segons ha explicat aquest dilluns el vicepresident del gremi de perruqueries de PIMEM, Rafel Rubio. Uns 150 locals d'estètica tampoc no tornaran a obrir a Mallorca, ha apuntat la presidenta de l'Associació Sindical d'Esteticistes de les Balears, Emilia Pascual. Per pal·liar l'impacte que està tenint la crisi sanitària en el sector reclamen al govern espanyol que els redueixi l'IVA del 21% actual al 10%.

"Més que ajudes, demanam l'IVA d'abans", ha assegurat Rubio durnat una roda de premsa a la seu de PIMEM. La petició, que també té el suport del gremi d'artesans perrruquers de les Balears, s'ha fet conjuntament amb la plataforma de perruquers units d'Espanya i l'entitat del sector Creer en Nosotros. De fet, dimecres 20 de gener faran una concentració a escala estatal per reclamar la reducció de l'IVA.

Els representants del sector recorden que el 2012 el govern espanyol va apujar l'impost del 8% al 21% a causa de la crisi del 2008. La decisió va provocar el tancament de milers de perruqueries i centres de bellesa i la pèrdua de molts de llocs de feina, segons ha explicat PIMEM en una nota de premsa. L'increment de l'IVA també es va aplicar en altres sectors, com ara el de la cultura i la floristeria, però tots menys els de les perruqueries continuen fent front al 21%, malgrat que són un sector considerat com a essencial per part de l'executiu estatal.

Rafel Rubio ha comentat que el fet d'haver de pagar un IVA tan alt i que hagin hagut d'assumir les despeses per fer front els protocols contra el coronavirus els ha perjudicat molt. Les restriccions contra el virus, a més, han provocat que molts clients no tinguin una "excusa" per anar a la perruqueria perquè no van a sopars i dinars com abans.

En la mateixa línia, Emilia Pascual ha afirmat que aplicant la reducció de l'IVA "els números sortirien", i ha detallat que molts esteticistes de Mallorca no han pogut treballar d'ençà que va començar la pandèmia perquè solen fer-ho per als balnearis dels hotels, i molts han estat tancats.

stats