Política 23/06/2021

L’IVA de les perruqueries passa del 21 al 10% gràcies als dos senadors autonòmics illencs

Marí Bosó aprofita una esmena de Vidal perquè la llei estatal del frau inclogui la reivindicació de les perruqueries

ARA Balears
3 min
Una perruqueria de Palma

PalmaEls serveis de perruqueria, barberia i estètica passaran de gravar el 21% de l’IVA al 10% a partir de l’1 de gener de 2022. Aquesta mesura s’ha incorporat a la futura llei de prevenció i lluita contra el frau en el seu pas pel Senat. El PSOE ha quedat sol en la votació de la cambra alta –143 vots a favor i 119 en contra– després d’intentar que no es pogués votar una esmena transaccionada que ha tingut com a protagonistes els dos senadors per designació autonòmica de les Illes: el popular José Vicente Marí Bosó i l’ecosobiranista Vicenç Vidal.

El Grup Esquerra Confederal, del qual forma part MÉS per Mallorca, mantenia viva una esmena al projecte de llei que es podia pactar encara amb la resta de formacions. Marí Bosó del PP s’ha posat en contacte amb Vidal per intentar arribar a un acord. Durant les negociacions, i conscients que el govern de l’Estat podia vetar la intenció de rebaixar l’IVA de les perruqueries perquè afecta el pressupost d’enguany, han filat prim en el redactat i han consensuat que la mesura de la futura llei entrarà en vigor a partir de l’any que ve.

El ple del Senat s'ha aturat dos pics. Primer, el lletrat de la cambra ha estudiat si aquesta i una altra esmena del PP es podien tirar endavant. Després de considerar que no guardaven l'obligada congruència a les esmenes originals, s'ha decidit que només es podrien votar si tenien el suport de tots els grups. Com que el PSOE s'hi oposava, s'ha desestimat. En aquell moment, el PP ha demanat l'ampara de la Mesa que ha suspès el ple per discernir sobre l'assumpte.

Al final la balança s’ha decantat pel sí perquè hi estaven a favor tots els seus membres menys el PSOE, que no hi té majoria. Una fotografia que s’hauria tornat a repetir a la votació final on els socialistes s’haurien quedat sols amb el no. De fet, l'esmena transaccionada entre els dos senadors autonòmics balears ha aconseguit la signatura de tots els grups parlamentaris del Senat, tret dels socialistes.

Ara, el text tornarà al Congrés per ratificar o rebutjar la votació del Senat. El PSOE haurà de convèncer el seu soci de govern, Unides Podem, perquè hi hagi unitat d’acció en el vot. Al Senat la formació morada no té representació, però s’ha mostrat favorable en altres ocasions a rebaixar l’IVA de les perruqueries. Si manté aquest posicionament, la futura llei del frau permetrà que a partir del primer de gener l’IVA dels serveis de perruqueries, barbaries i estètiques passi a ser del 10%.

En una nota de premsa, Vidal ha valorat “de manera molt positiva” la llei antifrau aprovada aquest dimecres al Senat i on creu que ha tingut una influència “determinant” amb “aportacions basades en les esmenes” que ja va fer als Pressupostos Generals de l’Estat.

Vidal ha volgut destacar que la seva feina “ha estat decisiva” treballant amb el PP, el PSOE, ERC i el PNB perquè es transaccionassin cinc esmenes seves que han aconseguit “millores evidents per a la gent”. A més d'insistir en la de l'IVA de les perruqueries, l’ecosobiranista ha destacat les que protegeixen les herències en vida “tot fent compatible la defensa del dret civil de les Illes Balears, una fiscalitat diferenciada i la incorporació de mesures per evitar-ne l'ús fraudulent”, a més d'“evitar la supressió del sistema correcte de càlcul a les emissions de CO2 i el seu impacte a les matriculacions”; “l’impuls d’una normativa perquè en vuit anys l'Estat es posi en l'àmbit europeu en capacitat de recursos humans per combatre el frau”, i “la revisió urgent d’aquesta llei per incorporar-hi un lèxic inclusiu en clau de gènere”.

Cal recordar que, finalment, la llei antifrau del govern espanyol també manté la fiscalitat de les herències en vida del dret civil balear, després que una esmena del PSOE tiràs endavant en ponència, també amb el suport de Vidal.

stats