Política 18/06/2021

El Senat modifica la llei contra el frau per blindar les herències en vida

El senador autonòmic Vicenç Vidal, ERC i Junts per Catalunya han donat suport a l'esmena del PSOE, que s'ha incorporat al text de la norma

2 min
Ple del Senat

PalmaEl Senat ha modificat aquest dijous la llei contra el frau per tal de deixar blindada una figura essencial del dret civil de les Balears: les herències en vida. L'esmena del PSOE proposava modificar l'article 36 perquè no hi hagi canvis quant als beneficis fiscals de les herències en vida sempre que els béns heretats no es venguin durant un període de cinc anys –això s'aplicarà sense efectes retroactius. Cal recordar que el text inicial de la llei pretenia eliminar del tot els beneficis fiscals dels pactes successoris. En la ponència, els socialistes han comptat amb el suport del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ERC i Junts per Catalunya. El PP hi ha votat en contra. Ara, i després també del vistiplau de la Comissió d'Hisenda de la Cambra Alta, només queda la ratificació del Congrés com a darrera passa.

"S'ha assolit un acord d'equilibri per defensar el nostre dret civil", ha assenyalat Vidal, qur també considera necessari que hi hagi "un compromís contra el frau" amb aquests cinc anys sense poder vendre els béns. Tant el senador ecosobiranista com el socialista Cosme Bonet, que s'ha encarregat perquè l'esmena tiràs endavant, s'han mostrat molt crítics amb el vot en contra del PP. "Prefereixen mantenir la confrontació", ha dit Bonet. "El PP ha aprofitat l'atac contra el nostre dret civil per anar a la contra quan era moment d'assolir un acord", ha afegit Vidal.

Aquest acord s'ha assolit també després de negociar amb el Ministeri d'Hisenda, que inicialment es va resistir a blindar els pactes successoris. A més, Bonet ha recordat que no va ser possible "negociar una esmena transaccional amb el PP en el Congrés". De fet, els populars s'han mostrat inflexibles i no han acceptat el termini de cinc anys sense vendre els béns. De fet, el senador autonòmic popular, José Vicente Marí Bosó, s'ha mostrat d'allò més contundent durant la seva intervenció a la Comissió d'Hisenda, i ha mesclat temes comparant la llei contra el frau fiscal i els indults als presos polítics. "Sánchez fa una estralada fiscal als pactes successoris i a les herències. Es dona la paradoxa que, mentre que perdona els condemnats per sedició, condemna els ciutadans de les Balears, Galícia o Catalunya a ser ciutadans de segona. Els qualifica tots de defraudadors, quan és mentida, perquè no hi ha frau i els imposa doble tributació", ha afegit malgrat que ja s'havia incorporat l'esmena per mantenir les herències en vida a la llei contra el frau.

stats