Política 15/06/2021

El PSOE esmena la Llei de lluita contra el frau fiscal en el Senat per salvar les herències en vida

Els socialistes proposen que els béns dels pactes successoris no es puguin vendre durant cinc anys

2 min
El senador del PSIB, Cosme Bonet

PalmaEl PSOE va presentar aquest dilluns, darrer dia fer-ho en el Senat, una esmena a la Llei de lluita contra el frau fiscal del govern espanyol, per tal de salvar les herències en vida de la reforma que preveu aquesta norma, la qual elimina els beneficis fiscals dels pactes successoris, una figura pròpia del dret civil de les Balears –i de Galícia, el País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. Ara que aquesta llei ha de passar per la cambra alta, els socialistes en proposen modificar l'article 36 perquè no hi hagi canvis quant als beneficis fiscals de les herències en vida sempre que els béns heretats no es venguin durant un període de cinc anys. A més, aquesta mesura no tindrà efectes retroactius i s'aplicarà als pactes successoris que es formalitzin una vegada entri en vigor.

El senador del PSIB Cosme Bonet ha explicat a aquest diari que s'ha assolit aquest acord malgrat que el Ministeri d'Hisenda se'n va resistir inicialment. Bonet recorda que no va ser possible "negociar una esmena transaccional amb el PP en el Congrés" i que no va ser fins divendres quan el Ministeri "va afluixar" per introduir aquesta esmena de modificació en el Senat. Bonet també ha destacat que s'ha fet feina conjuntament amb el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, i també amb ERC. "L'esmena sortirà i suposam que el PP s'hi sumarà a mantenir el benefici fiscal dels pactes successoris", ha apuntat. "Hem hagut d'insistir a la ministra [María Jesús Montero] juntament amb el PSOE de Galícia perquè no es podia deixar passar aquesta oportunitat de posar l'esmena", ha afegit el socialista.

La reforma de les herències en vida ha estat rebutjada a les Balears, tant pels partits de la dreta com de l'esquerra. El senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha remarcat que és "injust" que aquesta figura legal es catalogui com a frau fiscal, i va remarcar que és una mesura "discriminatòria" per aquells que reben l'herència abans de la mort de qui cedeix un bé o propietat. D'altra banda, el ple del Parlament va rebutjar la modificació que pretén el govern espanyol el 2 de juny.

stats