Política 10/11/2014

El PSC aparca la consulta catalana i creu prioritari que tots els espanyols votin la reforma de la Constitució

"En lloc de votar la separació donem-nos una oportunitat de votar l'acord", assegura el líder del PSC, Miquel Iceta, juntament amb el del PSOE, Pedro Sánchez

Sara González
2 min

BarcelonaUn dia després que 2,2 milions de catalans hagin participat en el 9-N, els socialistes tornen a posar sobre la seva taula l'anomenada tercera via, és a dir, la reforma de la Constitució en sentit federal, com la gran fórmula per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya. Des de la seu del PSC a Barcelona, el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, han fet l'enèsima crida al diàleg. Aquest cop, però, no hi ha hagut ni rastre de la discrepància sobre la consulta catalana.

I és que Iceta ha assegurat que la prioritat és que tots els espanyols votin la reforma de la Constitució en un referèndum i no pas que els catalans puguin celebrar-ne un com el d'Escòcia. "En lloc de votar la separació donem-nos una oportunitat de votar l'acord", ha subratllat. Al seu parer, en aquest referèndum per votar la reforma constitucional els catalans que vulguin la independència haurien de votar que no a l'acord. "Jo espero, però, que votin que sí", ha dit. Tot i això, els socialistes catalans deixen clar que estan disposats a "participar en totes les iniciatives" que impliquin buscar un acord entre els governs català i espanyol.

Pedro Sánchez, ha assegurat que és evident que hi ha "un problema" entre Catalunya i Espanya, però ha advertit que la "bona notícia" és que els socialistes tenen una solució, que és la reforma constitucional. Al seu parer, aquesta ha de servir per "posar fi a l'Espanya de les autonomies i avançar cap a un federalisme que netegi la democràcia". Un nou model d'Estat en el qual, ha dit, ha de quedar reconeguda "la diversitat dels pobles d'Espanya".

"La millor manera de defensar la Constitució és renovar-la i, la pitjor, petrificar-la", ha insistit Sánchez adreçant-se a Rajoy. El líder del PSOE s'ha mostrat "obert" a parlar, però, de qüestions que els socialistes catalans defensen que hauria d'incloure aquesta Espanya federal, com ara el reconeixement de Catalunya com a nació, un model de finançament que respecti el principi d'ordinalitat i la possibilitat que es pugui celebrar una consulta legal i acordada.

stats