Sessió d'investidura
Política 04/07/2023

Prohens assegura que amb l'acord amb Vox "no es fa ni una passa enrere en els drets dels ciutadans"

El portaveu popular, Sebastià Sagreras, acusa l'esquerra de "voler incendiar els carrers i generar polèmica" per les mesures sobre llengua, igualtat i memòria democràtica

3 min
Marga Prohens aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa líder del PP i candidata a la presidència del Govern, Marga Prohens, ha volgut respondre a les crítiques de l'esquerra després de l'acord assolit amb Vox per governar en solitari. "Es retrocedeix en drets? M'agradaria que fossin capaços de dir-ne un. Amb l'acord signat amb Vox no es fa ni una passa enrere en els drets dels ciutadans", ha afirmat en la rèplica als grups parlamentaris en la segona jornada de la sessió d'investidura. "Que jutgin el que farem, no allò que volen fer creure que farem, no anticipin tots els mals quan no ens hem posat a governar", ha afegit quan ha conclòs la seva intervenció, sense límit de temps.

Prohens s'ha mostrat contundent davant els retrets. "Ja està bé, aprenguin a respectar les altres formacions polítiques, que ningú s'equivoca quan vota. Deixin de dividir la societat entre bons i dolents", ha exclamat. La líder del PP ha acusat Francina Armengol d'utilitzar "l'altaveu que representa el Parlament per generar divisió i crispació", una afirmació similar a la que ha fet quan ha assegurat que l'esquerra ha alentit la massificació turística per introduir el discurs del decreixement.

"Si li preocupava l'acord entre el PP i Vox ho tenien fàcil. Part dels seus votants i de la societat de civil van demanar que ens facilitassin el govern amb l'abstenció. Si anuncien el 'no' a la investidura, i jo no havia d'arribar a un acord amb Vox, què havia de fer? Anar a unes eleccions fins que sortís un resultat que els agradàs?", ha demanat. La veritat és que, així com ha intentat replicar totes les crítiques de l'esquerra, no ha fet el mateix amb Vox, amb qui ha tingut un pacte de no-agressió: "Coincidim en la voluntat de canvi, hem respectat de manera mútua la voluntat dels nostres votants".

Prohens ha fet alguns anuncis, com que la setmana que ve es reunirà amb les entitats del tercer sector, o que l'eliminació de l'impost de successions i donacions es farà aquest mateix mes de juliol. A més, però, ha subratllat que l'eliminació del requisit lingüístic a la sanitat és una qüestió "que reclamen els mateixos sindicats", i ha aprofitat per recordar la crisi de govern que es va viure amb l'exoneració del català per als professionals sanitaris, amb MÉS amenaçant amb dimissions.

Sagreras (PP) defensa el pacte amb Vox

El portaveu parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, en un discurs ple de referències a l'expresidenta del Govern, Francina Armengol –l'ha acusada d'afirmar que l'acord PP-Vox "s'hagi fet a Madrid, i és ella qui hi ha partit per seure a l'oposició devora Pedro Sánchez"–, s'ha esforçat per fer veure que el pacte amb l'extrema dreta no suposarà retallades de drets.

De fet, ha arribat a retreure "la tergiversació" dels partits d'esquerra, que "vol generar polèmica i incendiar els carrers" pel que s'ha acordat en matèria de llengua (eliminació del requisit lingüístic a la funció pública i llibertat d'elecció de llengua a l'educació), igualtat ("no es fa cap passa enrere en aquests drets") i memòria democràtica (es derogarà la llei autonòmica, a la qual el PP li va donar suport el 2018).

"Vull demanar a l'esquerra que recuperi la responsabilitat i ens doni, almenys, els 100 primers dies de cortesia, més tenint en compte la tempesta perfecta que han preparat de mala fe governant o desgovernant en funcions des de dia 28 de maig", ha reclamat. El portaveu del PP creu que els partits que han format el Govern d'Armengol han anunciat, intencionadament, el tancament de llits hospitalaris "just després d'haver perdut les eleccions", o deixar "les carreteres i el transport totalment embossats".

Sagreras, a més, s'ha mostrat convençut que l'esquerra "volia exactament" l'acord PP-Vox, "quan ni tan sols ens va escoltar abans de dir-nos que votarien en contra de la investidura". "Vox va ser la tercera força més votada. Molts més mallorquins volen a Vox que a MÉS per Mallorca, que en comptes de fer crítiques ferotges, estaria millor que fessin autocrítica reflexiva i entendre que la gent està cansada de la seva superioritat moral", ha incidit. "La democràcia és acceptar la voluntat dels ciutadans i, precisament, antidemocràtics són els comportaments que hem hagut de veure per part de l'esquerra aquests darrers dies", ha afegit.

S'ha vist una Prohens visiblement emocionada, després que Sagreras l'hagi definida com a la solució "al malson". "Orgullós, puc dir que hem complert amb els dos compromisos: dur a terme el programa electoral del PP com un contracte amb la societat, i presidir un govern en solitari", ha subratllat.

stats