PALMA
Política 26/11/2018

L'Ajuntament de Palma els pressupostos del 2019 amb els vots en contra de l'oposició

El regidor d'Hisenda, Adrián García, ha volgut recordar les limitacions pressupostàries amb què s'ha trobat l'actual consistori, que ha d'amortitzar el deute acumulat de l'anterior equip de govern

Aina R. S.
3 min
Ple extraordinari per aprovar els pressupostos de 2019

PalmaAquest dilluns s'ha celebrat el ple extraordinari per aprovar els pressupostos de l'Ajuntament de Palma per al proper any 2019. Finalment, s'han aprovat amb els vots en contra de l'oposició, ja que l'equip de govern no ha acceptat cap de les esmenes presentades.

El regidor d'Hisenda, Adrián García, ha volgut fer èmfasi en l'esforç per fer front a l'herència deixada per l'anterior equip de govern del Partit Popular. "Ens heu deixat deu anys de restriccions", ha recordat García, en referència al pla d'ajustament que varen aprovar els populars, amb vigència fins al 2022, i un deute acumulat de 200 milions d'euros, que han condicionat els pressupostos d'aquests darrers quatre anys.

Segons el regidor d'Hisenda, durant el 2018 s'han amortitzat 70 milions del total d'aquest deute. "És una situació ridícula perquè tenim molts ingressos però no els podem invertir perquè n'hem hagut de destinar una bona part a amortitzar el deute que hem heretat".

Ple extraordinari de l'Ajuntament de Palma per aprovar els pressupostos de 2019

Recordem que els pressupostos per al 2019 queden en 417.251.000 euros, i les partides més beneficiades seran Seguretat Ciutadana, amb més de 78 milions; l'àrea d'Economia, Hisenda i Innovació, amb 73 milions, i l'àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, amb 42 milions.

García ha defensat els pressupostos, ja que, segons assegura, són els que contemplen més despesa social des del 2013, en concret, 31.354.093 euros. També que recuperen els drets dels treballadors, ja que arriben al cent per cent de la cobertura de la carrera professional.

El regidor ha justificat la no aprovació de cap de les esmenes de l'oposició, ja que assegura que moltes s'han plantejat sense tenir en compte la informació aportada en les comissions. A més, ha criticat que, entre les propostes de l'oposició, hi havia la reducció de personal de l'ajuntament, com l'interventor, els secretaris i altres càrrecs públics per estalviar tres milions d'euros, unes retallades en personal que Adrián García ha considerat "impossibles d'aplicar".

El Partit Popular: "És ridícul que continuïn parlant d'herència rebuda"

"Són els pitjors pressupostos per a la ciutat", ha declarat Marga Duran, la portaveu popular. Duran ha assegurat que es redueixen sis milions d'euros les inversions (un 34%), que no tenen en compte la Llei de capitalitat i que no serviran per augmentar les despeses a les barriades ni per abaixar impostos.

La portaveu popular ha considerat "ridícul" que l'actual consistori justifiqui la manca d'augment de pressupost a causa de "l'herència rebuda", ja que el 2016 el pressupost sí que va augmentar un 6%.

Duran també ha criticat que enguany s'haurien d'haver invertit tres milions d'euros dels Fons EDUSI i que aquests diners es poden perdre. Tot i això, el regidor d'Hisenda ha assegurat que hi ha previstes inversions d'un milió i mig d'aquests fons.

Ciutadans: "Només rebrem 38 dels 120 milions que ens pertoquen del fons de capitalitat"

El regidor de Ciutadans, Josep Lluís Bauzà, ha recriminat que l'equip de govern es vanta de disposar de 38 milions d'euros durant aquests quatre anys provinents dels fons de capitalitat, però que la Llei 8/2008 estableix que s'havia de garantir una inversió anual no inferior de trenta milions d'euros per a l'Ajuntament, cosa que suposaria una quantitat total de 120 milions.

El regidor de la formació taronja s'ha pronunciat també en relació amb les declaracions de García i ha recriminat que justifiquin els pressupostos per l'herència de l'anterior equip de govern.

D'altra banda, Ciutadans també ha criticat que no hi hagi cap partida destinada als pressupostos participatius que ha acabat qualificant de "presa de pèl dels ciutadans". El regidor d'Hisenda ha explicat que les partides per executar els projectes pendents del 2017 s'han repartit en les partides de les diferents àrees i és per aquest motiu que la de pressupostos participatius per al 2019 apareix a zero.

Bauzà també ha criticat la no renovació de la plantilla de la Policia Local, la manca d'un pla d'infraestructures, la no aprovació del Pla General d'Ordenació Urbanística i la municipalització del servei ORA.

L'Associació de Veïnats de Santa Catalina: "Són uns pressupostos de la Santa Inquisició"

El president de l'Associació de Veïnats, Pere Felip Buades, ha titllat els pressupostos de l'Ajuntament de Palma d'"incoherents, dictatorials i de l'estil de la Santa Inquisició". Segons Buades, l'equip de govern no ha tingut en compte els interessos de les associacions de veïns i no contempla la millora de serveis per a la ciutadania.

Felip Buades, President de l'Associació de Veïnats Es Raval de Santa Catalina

Per a Buades, els pressupostos participatius també són una presa de pèl i també el fet que no es contemplin més inversions per a escoletes municipals.

stats