PALMA
Societat 12/11/2018

Baixa en un 40% el deute de les arques municipals de Palma

Els pressupostos per a 2019 experimenten una alleugeriment de la despesa financera, ja que s'ha reduït el deute i s'ha passat dels 325 milions als 213 milions d'euros actuals

Aina R. S.
2 min
Baixa en un 40% el deute de les arques municipals de Palma

PalmaLes arques municipals de Palma estan cada vegada més sanejades, ja que en els darrers tres anys s'ha aconseguit reduir el deute en un 40%. Així, si el 2015 es registrava un deute de 325 milions d'euros actualment és de 213 milions. El regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián García Campos, ha explicat que s'ha deixat enrere la gran acumulació de deute dels pitjors anys de la crisi.

Pel que fa als pressupostos per a 2019, Cort disposarà d'un total de 445 milions d'euros, dels quals vuit milions provindran del Fons de Capitalitat, tres del Consell de Mallorca, que es destinaran fonamentalment a l'àrea de Mobilitat, i 17 milions de la Taxa Turística. Són uns pressupostos molt similars als de 2018, quant a quantitat, ja que només varia en un -0'2%. Així i tot cal destacar que s'ha augmentat la partida provinent de la taxa turística en dotze milions d'euros, dels quals onze es destinaran a projectes d'habitatge impulsats pel Govern. La resta seran per al projecte de renovació del parc de la Mar, a millorar la il·luminació de la Platja de Palma i a la rehabilitació de les torres del Temple.

"Aquests són els pressupostos més socials dels darrers set anys", ha declarat el batle de Palma, Antoni Noguera, quan ha informat que les inversions per a les àrees de Benestar Social, Educació, Ocupació, Habitatge, Igualtat, Joventut i Drets Cívics han augmentat un 2,3% i s'ha passat dels 66.649.102 euros als 68.149.732 euros. Això representa un 16,3% del total del pressupost de 2019.

L'àrea que experimentarà un major increment de despesa serà la de Seguretat Ciutadana, que comptarà amb tres milions d'euros més i arribarà als 78.731.769 euros. Pugen també les inversions en Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, que arriben als 12.310.165 milions d'euros, així com l'àrea de Mobilitat, que comptarà amb 948 mil euros més.

No obstant això, les àrees d'Urbanisme, Ecologia, Agricultura i Benestar Animal i Participació Ciutadana disposaran de menys doblers. Pel que fa a l'àrea de Participació, el regidor d'Hisenda, Adrián García, ha explicat que es continuarà comptant amb l'1,5 milions d'euros per als pressupostos participatius però que les inversions per als projectes escollits el 2018 ja han quedat recollides a les partides de les diferents àrees i no s'inclouen a la de Participació.

Antoni Noguera ha destacat també les inversions que es faran amb els vuit milions del Fons de Capitalitat, entre les quals hi ha el Pla Litoral de Ponent EDUSI, amb un milió i mig d'euros, el projecte de redacció per a les piscines de s'Aigo Dolça, al barri del Terreno, les inversions als terrenys del castell de Bellver, les millores de les escoletes municipals i les inversions per Son Banya i el Camp Redó, entre d'altres.

Pel que fa als fons amb què comptaran les empreses públiques, l'SMAP, és a dir l'empresa dels Aparcaments Públics de Gestió Municipal, disposarà d'1.586.959 euros més respecte de 2018 i per a 2019 comptarà amb gairebé 8,5 milions d'euros. També Emaya tindrà més doblers per invertir en projectes de neteja i reciclatge, concretament 86.318.347 euros.

stats