Política 22/12/2021

Els pressupostos del Govern per al 2022 superen el tràmit al Parlament

Durant la tramitació s'hi han incorporat 203 esmenes

4 min
La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, en el centre de la imatge, celebra l'aprovació dels pressupostos

PalmaEl ple Parlament ha aprovat aquest dimecres la Llei de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2022, els setens des que el Pacte va començar a governar l'any 2015. Han estat tres dies de tramitació que s'han desenvolupat sense sorpreses i que han servit per culminar la incorporació 203 esmenes parcials de l'oposició –a ponència, comissions i al mateix ple. Com s'ha encarregat d'emfasitzar en nombroses ocasions el PSIB, els comptes de l'any que ve seran els més alts que s'hagin aplicat mai a les Balears i fregaran els 6.400 milions d'euros –un 8,8% més que el 2021–, 3.600 dels quals seran per a polítiques socials –sanitat, educació i serveis socials.

Segons la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, aquests comptes "permetran afrontar el 2022 amb esperança". "Encara tenim la pandèmia i es continua amb una xarxa de suport, a més de potenciar la inversió com mai", ha comentat. Quant a les crítiques perquè s'hagin aprovat molt poques esmenes de l'oposició (59), Sánchez ha remarcat que el nivell ha estat semblant o "una mica superior" al de l'any passat. "Els pressupostos han tingut un suport ampli, més del necessari", ha continuat la titular d'Hisenda, i ha destacat que l'oposició "ha donat suport a determinades seccions".

Sánchez ha remarcat que, a més de continuar el reforç dels serveis públics fonamentals que "s'està treballant des del 2015", aquests comptes hi ha un increment important de la dotació de "polítiques per al canvi de model", com "medi ambient, sectors productius, innovació i transició energètica".

Les esmenes

En total, s'han aprovat 202 esmenes durant tota la tramitació dels pressupostos: 103 en ponència, 81 en comissió i 18 en el ple. D'aquestes, 59 esmenes han estat dels grups de l'oposició: 26 del pp, 18 de Cs i 15 d'El Pi.

Quant a les esmenes del PP que han tirat endavant, s'han incorporat en els pressupostos de la Conselleria d'Afers Socials tres milions d'euros per a l'ajuda a domicili de les persones dependents. Dins dels comptes de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball s'han incorporat dos milions d'euros per fomentar l'emprenedoria, i 1,5 milions per millorar la connectivitat i allargar la temporada. A més, es destinaran 500.000 euros a la rehabilitació de l'edifici del SOIB del polígon de Maó. Una altra esmena que s'ha incorporat, dins de l'àrea de Salut, ha estat destinar 100.000 euros per al reforç de la cronicitat i altres 100.000 per a la Unitat de Trastorns Alimentaris.

Per altra part, Ciutadans ha aconseguit aprovar una esmena de 3,3 milions d'euros per enllestir programes de retenció de talent a l'àrea de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, i una altra d'un milió d'euros per subvencionar les quotes d'autònoms dels joves que inicien la seva activitat. El partit taronja ha inclòs 360.000 euros per a acció humanitària a zones d'alt impacte de la pandèmia dins dels comptes de la Conselleria d'Afers Socials.

En el cas d'El Pi, el partit regionalista ha tirat endavant una esmena de 500.000 euros per a bons comercials dins de les partides de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. A l'àrea de Salut, s'inclouran 500.000 per un Pla Estratègic de Salut Mental.

Valoracions dels partits

Tant el PP com Cs han tornat a carregar contra els comptes de l'Executiu. "S'ha demostrat que hi ha una alternativa millor", ha assegurat el portaveu dels populars, Toni Costa, qui també ha explicat que al seu partit estan satisfets perquè s'han aprovat 26 esmenes del PP durant les setmanes de tramitació dels pressupostos –d'un total de 376. "Són uns pressupostos massa expansius, imprudents, irresponsables i electoralistes", ha continuat Costa, a més de lamentar que el Govern no hagi abaixat impostos. De fet, el portaveu ha recordat que el PP té sobre la taula una proposta de reforma fiscal per 200 milions d'euros. "Comunitats on governa el PP com Madrid o Andalusia han demostrat que és factible i han impulsat l'activitat econòmica", ha dit. Costa ha assegurat que, "si el PP governa en el futur, abaixarà impostos els sis primers mesos".

D'altra banda. Costa ha criticat que el Govern no hagi volgut congelar el sou dels alts càrrecs per al 2022 i ha destacat que aquesta mesura sí que s'ha pres en el Consell d'Eivissa, on governa el PP amb Vicent Marí al capdavant. "No és moment d'apujar sous, sinó d'autocongelar-los", ha assenyalat.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans ha lamentat que el Govern no hagi tingut la mateixa voluntat de negociar amb el partit taronja que l'any passat. "La sensació és agredolça perquè no hi ha hagut voluntat de grans transaccions. Han passat el rodet", ha dit, i s'ha sumat a les crítiques del PP a l'augment del sou dels alts càrrecs. Cs només ha votat a favor de les partides de l'IBDona i del SOIB. "Hem votat en contra de la resta perquè els pressupostos estan basats en un creixement econòmic que no serà". La diputada d'El Pi Lina Pons també ha lamentat que no s'hagi reduït "la càrrega fiscal" sobre els ciutadans

Quant als partits que donen suport al Govern, la diputada de Podem Esperança Sans ha considerat que aquests comptes "reforcen l'estat de benestar" i ha criticat l'oposició per "intentar boicotejar-los". "Proposen polítiques fiscals beneficioses per a les rendes més altes, han anat contra les polítiques de memòria democràtica i han intentat eliminar l'Oficina Anticorrupció", ha afegit.

La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha remarcat que són els primers pressupostos amb una despesa en sanitat superior als 2.000 milions d'euros i amb 1.100 milions per a educació. "Lamentam que el PP hagi quedat tot sol amb la ultradreta. Quasi sempre arriben tard i no aporten cap iniciativa", ha lamentat.

Per part de Més per Menorca, Josep Castells ha assenyalat que la seva formació ha donat suport "des del començament" als pressupostos perquè hi ha sintonia quant a "les línies mestres". "S'ha d'aprofitar que arriben fons extraordinaris per enfortir la base social", ha afegit.

stats