Política 20/11/2018

Els quarts pressupostos de la legislatura superen el primer tràmit parlamentari

El PP i Cs coincideixen que el Govern cobra massa impostos i que no es compliran les previsions de creixement

Jaume Ribas
3 min
La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha defensat els comptes autonòmics per al 2019 al Parlament.

PalmaEls pressupostos per al 2019 continuaran la seva tramitació al Parlament de les Illes Balears després que en el ple d’avui, els vots del PSIB, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Podem i Gent per Formentera hagin servit per rebutjar les esmenes a la totalitat presentades pel PP, El Pi i Ciutadans. D'aquesta manera, el Govern disposarà dels 5.457 milions d'euros que inclouen els comptes i que suposen l'increment d'un 9% de la despesa. Amb el tràmit d'aquest dimarts despatxat, és previsible que la majoria d'esquerres aprovi definitivament els comptes dia 20 de desembre i que les Balears es converteixin, d'aquesta manera, en una de les poques comunitats autònomes capaces d'aprovar quatre pressupostos en quatre anys i no haver-ne de prorrogar cap.

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha defensat els que considera “els millors pressupostos de la història” i ha insistit que l'augment de la despesa permet millorar els serveis públics, redistribuir la riquesa i afavorir més creixement econòmic. A més, ha destacat que el Govern complirà els objectius d'estabilitat tot i no estar-hi d'acord.

Cladera s'ha referit a “la manca de finançament històrica, la qual ha generat uns 5.000 milions dels gairebé 9.000 de deute de la comunitat”. Per això, Cladera creu que és necessari que s'augmentin els recursos que arriben des de l'Estat: “Som la segona comunitat que més aporta al sistema de finançament de l'Estat i la desena quant als recursos que rebem”.

La màxima responsable dels pressupostos també ha fet referència a les acusacions de la dreta de recaptar massa. “El Partit Popular vol tornar enrere les polítiques socials, això és el que vol fer quan demana abaixar impostos”, ha contraatacat la consellera, que també ha destacat que el número de deduccions fiscals que es poden fer ara s'eleva a 15, en contraposició a les 6 que es podien fer durant el govern de Bauzá.

A l'oposició no li quadren els comptes del Govern

Els portaveus del PP i de Ciutadans, Biel Company i Xavier Pericay, han coincidit a alertar el Govern del cicle de desacceleració econòmica i com això podria afectar la recaptació que preveu el Pacte, que tots dos consideren irreal. “Ningú no es pot creure que l'economia creixerà un 2,7%”, ha insistit Company a la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, i també l'ha volguda avisar que “abans del decreixement ve la desacceleració”.

Per a Company, el Govern d'esquerres “viu de la inèrcia” de les polítiques del PP i del bon moment econòmic i comet l'error de no aprofitar-lo per abaixar impostos. “Es trobaren un cotxe en marxa que funcionava bé però s'han oblidat de posar-li benzina”, ha assegurat abans de fer servir la ironia i rematar que “potser esperen a electrificar-lo”. En una línia similar, Pericay ha argumentat que els pressupostos són “massa expansius”, que recapten massa i que gasten massa. A més, ha alertat que “la previsió d'ingressos no s'ajustarà a la despesa” i que generarà dèficit.

El president d'El Pi, Jaume Font, ha dirigit les seves crítiques a un altre blanc. Font ha assegurat que a les Illes Balears “estam gestionant misèria” i ha lamentat a Cladera que el Govern “acoti el cap” davant l'executiu socialista de Pedro Sánchez. “És ben clar que vostès vivien millor amb el senyor Rajoy”, ha emfasitzat. A pesar que són els pressupostos més alts de la història, Font ha assegurat que el Govern “maneja comptes de resultats” i no disposa dels doblers necessaris de què podria disposar si s'aprovàs el Règim Especial i es canviàs el sistema de finançament autonòmic. En aquest bon moment econòmic, Font ha assegurat que els comptes “són un negoci al qual entra més gent per la porta”, però que no suposen cap gran canvi més enllà.

Defensar Cladera a ritme de Rosalía

Els grups de la majoria d'esquerres perden visibilitat quan, com aquest dimarts, un membre del Govern intervé i l'únic que ells poden fer és defensar-ne la gestió. Això a vegades estimula la creativitat dels diputats que cerquen el seu 'minut de glòria'. És el cas del portaveu socialista, Andreu Alcover, que ha parafrasejat la cantant catalana Rosalía per mostrar a Company tot el que el líder de l'oposició argumentava 'malamente'. "Va passar de votar a favor a acusar de plagiar i presentar una esmena a la totalitat. Coherència. Com diu Rosalía, 'malamente', señor Company, 'malamente", ha dit Alcover al líder de l'oposició la primera de les diverses vegades que ha acudit a la tornada d'aquest èxit del flamenc fusió.

stats