Política 10/05/2023

El PP vol que Manresa comparegui per la polèmica del debat electoral a IB3

Els populars, MÉS i Cs acusen l'ens d'"unilateralisme" per fer marxa enrere amb el sorteig de les intervencions

ARA Balears
3 min
Imatge dels candidats parlamentaris que prengueren parl al debat que Ib3 organitzà el 2019-

PalmaEl PP balear reclamarà la compareixença del director general d'IB3, Andreu Manresa, davant de la Diputació Permanent del Parlament, perquè doni explicacions sobre la "negativa a complir amb el resultat del sorteig del debat electoral. "Ens sembla un fet d'extrema gravetat que, en aquestes altures, a dues setmanes de les eleccions, l'encara presidenta del Govern, Francina Armengol, comandi a Manresa i que aquest obeeixi", ha criticat el portaveu de campanya dels populars, Sebastià Sagreras.

En aquesta línia, ha censurat que Armengol i el Consolat de Mar utilitzin "de manera partidista" les institucions públiques en campanya electoral i ha qualificat de "molt trist" que facin servir la televisió pública "en benefici personal".

Francina Armengol obrirà i tancarà el debat

El director general d'IB3, Andreu Manresa, ha comunicat aquest dimecres als partits polítics que la candidata del PSIB a la presidència del Govern i líder de l'Executiu, Francina Armengol, obrirà i tancarà el debat que està previst que es faci aquest diumenge a la televisió autonòmica.

En un document al qual ha tingut accés Europa Press, Manresa s'ha dirigit al PSIB, el PP, Cs, Unides Podem, MÉS per Mallorca, Vox, El Pi, Més per Menorca i Gent per Formentera-PSIB per comunicar-los quin serà finalment el desenvolupament del debat televisat. D'aquesta manera, la primera intervenció es farà de major a menor representació obtinguda a les eleccions autonòmiques de 2019 i la darrera intervenció, de menor a major, seguint el mateix criteri.

Manresa argumenta que l'organització del debat entra dins de l'autonomia de l'ens i defensa que la fórmula emprada és "la que s'adapta millor a la llei de règim electoral general". En relació amb l'ordre dels blocs i la posició dels candidats, afegeix, es farà seguint l'acord assolit a la reunió de dilluns passat. Cal recordar que precisament després de la reunió de dilluns, l'organització del debat electoral a la radiotelevisió pública va suscitar crítiques de tots els partits polítics.

Tots els grups amb representació parlamentària van ser convocats a les instal·lacions d'IB3 a una reunió per abordar la dinàmica del debat. En aquesta reunió, es va acordar per unanimitat sortejar tant la ubicació de les formacions al plató com l'ordre dels blocs temàtics i l'ordre d'intervenció del minut inicial i final, per garantir la igualtat de condicions al debat.

Tot i això, l'endemà es va tornar a convocar els partits per, segons el PP, "informar del rebuig del PSIB al resultat del sorteig". El PP balear va censurar que IB3 televisió "es plegui al joc brut de la candidata del PSOE, Francina Armengol", en negar-se a complir el resultat del sorteig. MÉS per Mallorca, per part seva, va criticar la "parcialitat" de l'ens i de Manresa després del canvi de criteri, mentre que Vox va parlar de "caciquisme". UP també va criticar que IB3 "es plegui al PSIB".

PP, MÉS i Ciutadans han comunicat que presentaran una queixa davant la Junta Electoral Central (JEC) pel canvi en el repartiment de l'ordre d'intervencions. Els ecosobiranistes consideren que IB3 ha canviat les condicions "unilateralment" després que el PSIB "s'ho repensàs", segons ha explicat el coordinador del partit, Lluís Apesteguia. Per la seva banda, la líder autonòmica de la formació taronja, Patricia Guasp, ha argumentat que "les urpes del Consolat –la seu de la presidència del Govern– no poden segrestar IB3". El portaveu de campanya del PP, Sebastià Sagreras, ja va explicar aquest dimarts que hi recurriran davant "la incomprensible decisió" de la televisió autonòmica.

El partit d'extrema dreta Vox també ha anunciat que impugnarà davant de la Junta Electoral el debat dels candidats autonòmics i ha animat als altres partits a no participar. Vox ha demanat a la Junta electoral que reclami les actes de les dues reunions amb representants dels partits i l'explicació per escrit de l'anul·lació per part d'Andreu Manresa dels acords que s'havien assolit per unanimitat.

stats