Política 09/05/2023

Polèmica perquè IB3 canvia les condicions del debat, davant les queixes del PSOE

Els partits parlamentaris estan a l'espera de la proposta definitiva de Manresa, després de tornar arrere la decisió presa aquest dilluns

3 min
Imatge dels candidats parlamentaris que prengueren parl al debat que Ib3 organitzà el 2019-

PalmaEls partits, llevat del PSOE, denuncien les condicions amb què IB3 planteja el debat electoral d'aquest diumenge, dia 14 de maig, a la televisió pública. En una reunió virtual mantinguda aquest dimarts a migdia, el director general de l'ens, Andreu Manresa, ha informat als representants dels partits que es tornava arrere la decisió consensuada d'ahir dilluns entre tots els partits assistents. Segons fonts de l'entorn de partits de govern i de l'oposició s'havia acordat rifar l'ordre d'intervencions dels candidats al Parlament i també la seva ubicació al plató de televisió. IB3 ha informat aquest dimarts que la proposta final tendria en compte la proporcionalitat de la representació parlamentària i no el crirteri aleatori sorgit d'una rifa. Prèviament, i segons fonts properes a la candidatura de Francina Armengol, havien fet saber que si no s'aplicava el criteri de proporcionalitat, els socialistes presentarien una queixa formal a la Ràdiotelevisió Pública de les Illes Balears.

Segons alguns dels assistents a la reunió virtual amb els representatnts d'IB3, la trobada s'ha allargat durant una hora i mitja, temps en què, segons manifesten, s'han viscut moments de tensió amb paraules gruixades. El parer de les fonts socialistes és que la reunió d'ahir dilluns era informal i les decisions preses no eren vinculants, perquè asseguren que no hi va haver cap votació. Representants d’altres partits, en canvi, asseguren que es va arribar a un acord unàmin perquè es fes la rifa i s'acceptàs el resultat fos quin fos.

El PP, segons l'entorn de la candidatura de Prohens, estudia en aquests moments si recórrer la decisió davant la Junta Electoral, mentre que fonts d'El Pi asseguren que, per ells, el més important és que el debat s'arribi a fer. Els socialistes, per la seva banda, diuen que la decisió final sobre quines seran les condicions del debat just corresponen a IB3, i que estan a l'espera de rebre-les.

En un comunicat, Unides Podem (UP) ha denunciat que "IB3 s'ha plegat davant el PSOE, en negar-se a cumplir amb el resultat del sorteig". El morats, socis de Govern d'Armengol, van més lluny i "instan el PSOE a recòrrer davant la Junta Electoral l'acord al qual ells mateixos donaren el seu consentiment". El candidat de Més per Menorca, Josep Castells, ha piulat en relació amb el canvi de criteri. Assegura que "el resultat de la votació no agrada a PSOE, i es queixa a IB3".

Per la seva banda, MÉS per Mallorca demana que IB3 sigui imparcial. A més, la formació ha amenaçat de presentar un recurs davant la Junta Electoral “si l'ens públic canvia definitivament els acords presos a la reunió de dilluns entre els responsables de comunicació dels partits”.

El portaveu de campanya del PP, Sebastià Sagreras, també ha denunciat els fets, que considera un "joc brut" de Francina Armengol. “Després d'acordar tots els partits, inclòs el PSOE, el funcionament del debat electoral, el Consolat decideix canviar les normes i obliga IB3 a canviar allò que ja estava decidit”, ha denunciat el portaveu, qui ha afegit que "no pot ser que s'accepti sortejar totes la intervencions del debat i que perquè el resultat del sorteig no afavoreix el PSOE, IB3 es negui a complir-lo”. La formació també ha anunciat que recorrerà a la Junta Electoral la decisió de l'ens.

Canvi de representants

IB3, per la seva banda, s'ha limitat a dir que la decisió final no està presa. "No podem dir res. No hi ha notícia", ha dit en conversa telefònia la responsable de comunicació de l'ens. A la reunió de dilluns, per part de l'ens públic hi assistí el director d'Informatius, Xavi García, mentre que per part del PSOE hi assistí una responsable de comunicació de la formació. A la reunió virtual mantinguda aquest dimarts, IB3 ha estat representada pel mateix director general, Andreu Manresa, mentre que per part de la candidatura d'Armengol, ha estat el director general de Comunicació del Govern, Álvaro Gil, qui ha assistit a la trobada.

El resultat de la rifa

El sorteig ara suspès havia determinat que la primera intervenció al debat correspondria a Marga Prohens (PP), després tocaria Patricia Guasp (Ciutadans). Havien de seguir les intervencions d'El Pi, Gent per Formentera, Més per Menorca, Més, Vox, PSIB i Unides Podem.

stats