Pressupostos
Política 19/02/2024

El PP trosseja el pressupost del Consell de Menorca en no tenir majoria per aprovar-lo

Reconeix una dedicació parcial de 30.000 euros a la consellera de Vox, tot i que aquesta ha votat en contra del repartiment de 4,3 milions en subvencions a les entitats

David Marquès
3 min
El Consell de Menorca s'ha reunit aquest dilluns

CiutadellaEl govern del PP al Consell de Menorca ha decidit anar cap endavant malgrat no tenir el pressupost aprovat per a enguany. Després d’un mes i mig de converses sense profit amb els dos grups d’esquerres i l’antiga sòcia de Vox, ha començat a dur a ple per separat els aspectes del pressupost més urgents d'aprovar. A manca d’un acord global amb l’oposició que permeti donar per bons els comptes anuals, continua gestionant la institució amb el pressupost prorrogat, però a partir d’ara ja amb les subvencions garantides per a totes les entitats socials, culturals i esportives que les han vistes perillar per culpa de l’actual bloqueig polític.

El vot favorable de PSOE i Més ha permès als populars aprovar el repartiment de 4,3 milions d’euros en ajuts nominatius malgrat el vot contrari de la consellera de Vox, Maite de Medrano, qui s’hi ha oposat, igual que va rebutjar, també, el passat desembre, el pressupost presentat pel PP en considerar-lo excessivament virat a l’esquerra. I açò que, a proposta del govern en minoria del PP, s’ha aprovat en la mateixa sessió reconèixer una dedicació parcial per a la consellera de Vox remunerada en 30.000 euros anuals.

El president Adolfo Vilafranca s’ha afanyat a aclarir que no suposa en cap cas el pagament d’un peatge per assegurar-se el vot favorable de la consellera de Vox o la seva integració a l’equip de govern, del qual ja va ser expulsada el passat mes de novembre. “No hi ha cap lectura addicional”, ha dit. Tot i això, no ha pogut evitar els retrets de l’esquerra, que l’ha acusat d’“irresponsable per intentar aprovar el pressupost per fascicles. "No ens menyspreï", li ha demanat el portaveu de Més, Josep Juaneda.

Mentrestant, l’expresidenta socialista Susana Mora l’ha acusat de no liderar la institució: “Ha duit a ple els ajuts nominatius sense haver-nos consultat abans, de la mateixa manera que ja va fer amb els pressupostos. No pot convertir cada ple en una incògnita ni permetre que sempre li salvem la situació”. En aquest sentit, Vilafranca ha precisat que, si de moment es segmenta” el pressupost, “és perquè, més enllà del politiqueig, continuam fent feina i cercam solucions perquè el ritme de gestió no s’aturi. No ens poden acusar de res quan vostès han estat aquests darrers vuit anys uns experts a segmentar la carretera”. Una vegada aprovades les subvencions, “el pressupost és cada vegada menys semblant al de 2023 i més proper al que vam proposar per a aquest 2024”.

El PP i Vox rebutgen un acord antitransfuguisme

L’esquerra ha volgut posar a prova també la relació del PP amb Vox en proposar un acord de condemna de totes les institucions en contra del transfuguisme. Susana Mora (PSOE) ha presentat la iniciativa amb l’ànim de reprovar “la situació esperpèntica protagonitzada pels diputats de Vox al Parlament”. Tan sols Més hi ha donat suport.

El que ha passat al Parlament és, segons Josep Juaneda, “una gran manca de respecte i un menyspreu a la dignitat de les institucions públiques”, i ha relacionat aquest episodi amb el viscut al Consell de Menorca en els primers mesos de mandat. “El denominador comú sempre és el mateix: la incapacitat de Vox” i l’actuació del PP, a qui “l’atac de testosterona sempre guanya el torcebraç al seny i al cervell”, ha dit el coordinador de Més.

Per la seva banda, la consellera de Vox ha criticat a l’esquerra “que només vulgui embolicar” amb una proposta “absurda i redundant”, ja que existeix des de fa temps un pacte antitransfuguisme de tots els partits, i al Parlament “no hi ha hagut cap trànsfuga, sinó un grup de persones de les quals el partit estudiava la situació”.

El portaveu popular Joan Pons ha retret a l’oposició que “només vulgui enfangar el ple” amb aquesta iniciativa, “que no té res a veure amb els problemes dels menorquins. Han errat el tir”.

stats