Política 28/04/2019

El PP balear atribueix els resultats a una "onada nacional" i assegura que a les autonòmiques es recuperaran

El partit passa de ser la primera força de les Illes a la quarta i baixa del 35% dels vots al 17%

Carles Tudurí
2 min
Company després de conèixer els resultats de les eleccions estatals. / ISAAC BUJ

PalmaEls màxims responsables del PP a les Balears, Biel Company i Marga Prohens, han reconegut anit que els resultats en les eleccions han estat molt pitjors del que esperaven, però han assegurat que a les pròximes eleccions autonòmiques es recuperaran, ja que hi ha municipis on tenen majoria absoluta i fan comptes reeditar-les. Segons Company, els resultats es deuen a "una onada nacional" que ha implicat la fragmentació de la dreta i "ens ha jugat una mala passada".

El PP ha passat en aquestes eleccions de ser la primera força política a la quarta, superada fins i tot per Cs, el seu rival directe dins les forces de la dreta. Això significa que ha passat de tenir tres representants de les Illes al Congrés a només un, que serà Marga Prohens, un resultat del tot inesperat fins i tot pels més pessimistes.

A les eleccions estatals de 2016 el partit va obtenir 162.000 vots, un 35% del total, mentre que aquest diumenge han quedat amb menys d'un 17% dels sufragis, ja que han perdut prop de 80.000 vots.

Prohens ha assegurat que ha telefonat al candidat del PSIB, Pere Joan Pons, per felicitar-lo i ha reconegut que han hagut de fer front a un panorama molt complicat per al partit que ha fet que fins i tot en municipis on tenen una clara majoria absoluta s'hagin obtingut uns resultats molt dolents.

"Els ciutadans no s'equivoquen mai", ha dit, per la qual cosa considera que és moment de revisar els missatges del partit perquè amb aquests resultats "perpetuam Pedro Sánchez a la Moncloa".

Company ha explicat també que "el joc es juga molt diferent a les eleccions autonòmiques", per això esperen uns resultats molt millors en unes votacions que ha considerat una "segona volta".

El president del partit ha recordat que la dreta a les Illes ha aconseguit tradicionalment prop del 43% dels vots, de manera que l'única cosa que ha passat a és que el vot s'ha fragmentat en tres partits. També ha considerat que la mobilització del PSOE ha estat efectiva.

La nit electoral s'ha caracteritzat a la seu del Partit Popular pel silenci i les cares llargues dels seus responsables, ja que el recompte de vots ha suposat un cop molt dur per a la formació conservadora, tant en l'àmbit estatal com en l'autonòmic. Pràcticament no ha baixat de la segona planta de la seva seu al carrer Palau Reial cap representant del partit fins a la compareixença final per valorar els resultats per part de Company i Prohens, que no s'ha produït fins a les 23 h.

Primer sondeig

El secretari general del Partit Popular a les Illes, Antoni Fuster, havia realitzat al voltant de les 20.30 h les primeres valoracions de la formació després de conèixer-se els primers sondeigs, que donaven un mal resultat tant en l'àmbit estatal com a les Balears per als populars.

"És només un sondeig", va indicar Fuster, qui va destacar que el partit està acostumat a començar una nit electoral amb previsions en contra i després acabar remuntant perquè "el PP és un partit solvent".

Fuster havia considerat que mantenir els resultats de les eleccions passades seria un bon resultat, tot i que el sondeig de RTVE situava ja el partit com a tercera força de les Illes, malgrat que tradicionalment n'ha estat la primera.

stats