Política 01/12/2020

El PP critica que el PSIB no hagi esmenat els pressupostos de l'Estat i Armengol els torna a justificar

La cap de l'Executiu torna a sumar els fons europeus a les inversions de Madrid per parlar de l'aportació més gran del govern espanyol des de Zapatero

Maria Llull
3 min
El president del PP balear, Biel Company

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, ha carregat aquest dimarts en el ple del Parlament contra la manca d'inversió dels pressupostos de l'Estat i ha criticat que els diputats del PSIB en el Congrés no hagin presentat esmenes als comptes del govern de Pedro Sánchez amb l'objectiu d'incrementar els recursos destinats a les Balears.

"El PSIB ha renunciat a fer-hi esmenes, i aquesta submissió significa covardia i submissió a la disciplina de partit", ha dit el líder popular, qui ha recriminat a la presidenta del Govern que "la seva superioritat comença a fer un poc d'oi". "Si renuncia a presentar esmenes, vol dir que ja li va bé que les Balears siguin les terceres per la coa", ha continuat el portaveu popular, fent referència als 201 milions que rebran les Illes en inversions de l'Estat.

Company també ha fet referència a l'estada del president del govern espanyol a Palma, durant la cimera amb Itàlia, i la reunió de 20 minuts amb Armengol. "Va estar amb Sánchez per a res", ha retret a la cap de l'Executiu.

Per part seva, Armengol ha tornat a sumar els doblers que les Balears rebran dels fons europeus, els quals sumen 370 milions d'euros juntament amb les inversions estatals, i ha subratllat que es tracta de "l'aportació més gran de l'Estat des del govern de José Luis Rodríguez Zapatero". A més, ha considerat molt important que es deixin enrere els pressupostos de Montoro del 2017, els quals "ofegaven els consells i els ajuntaments". Així i tot, la presidenta ha tornat a dir que la inversió directa que el govern espanyol preveu per al 2021 és "insuficient".

"La inversió territorialitzada és una part mínima i s'hi han de sumar les inversions dels fons europeus, de 170 milions", ha dit Armengol, qui ha lamentat que "el nivell del PP" sigui "insuficient". "Quin nivell que té l'oposició del nostre petit país. Enyoram segons quins temps del PP", ha afegit.

Sobre les gestions per millorar els recursos que reben les Balears en els pressupostos de l'Estat, Armengol s'ha limitat a dir que el Govern treballa "cada dia" per aconseguir "millores i inversions".

A favor de l'harmonització fiscal

D'altra banda, Armengol, també s'ha pronunciat sobre l'harmonització fiscal i la intenció del govern espanyol d'acabar amb el dumping fiscal de Madrid, després d'haver arribat a un acord amb ERC per tirar endavant els comptes estatals. La presidenta ha demanat que no es mesclin dos debats diferents. "Hem demanat més capacitat i corresponsabilitat i un sistema fiscal propi, però ara parlam de Madrid i el dumping fiscal respecte d'altres comunitats", ha dit. Segons Armengol, "seria just lligar la capacitat i la càrrega fiscal de cada comunitat amb el sistema de finançament, encara que respectant l'autonomia".

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha demanat a Armengol per l'acord d'ERC i l'harmonització fiscal, i ha criticat que "es demonitzi comunitats com Madrid". A més, Guasp ha advertit que l'harmonització pot ser a l'alça i incrementar els impostos dels ciutadans de les Illes.

La presidenta ha carregat contra la política fiscal de Madrid, una comunitat que "té la possibilitat d'abaixar impostos perquè rep molt de finançament, en part per ser la capital d'Espanya". "Si té excepcionalitat per la seva capitalitat, que pot suposar entre 400 i 600 milions més, s'ha de ser justos", ha continuat.

Per la seva part, Guasp també ha recordat que els diputats del PSIB no han presentat esmenes als pressupostos generals, que "no reconeixen el factor d'insularitat". "Els seus diputats no presenten esmenes i no voten a favor de les nostres, i Sánchez parlant d'igualtat d'oportunitats", ha continuat la portaveu taronja, qui ha reiterat que "el focus s'ha de posar en el model de finançament".

stats