Ofensiva del PP contra Sánchez

Per què el PP posa la dona de Sánchez en el punt de mira?

Els populars utilitzen Begoña Gómez per contraatacar l'assenyalament a Isabel Díaz Ayuso pel frau de la seva parella

4 min
Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez

Madrid"Segur que a casa seva no estan gaire contents amb el que acaba de dir. Vostè sabrà, és el responsable d'apujar el to". Amb aquest advertiment va respondre Alberto Núñez Feijóo la petició de dimissió d'Isabel Díaz Ayuso que Pedro Sánchez va fer des de la tribuna del Congrés fa dos dimecres. Mencionar el cas de frau fiscal de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid va ser un "gravíssim error", segons el líder del PP, que des d'aleshores ha utilitzat la dona del president del govern espanyol, Begoña Gómez, per contraatacar. Fonts del PP ja advertien aquell mateix matí que l'actitud de Sánchez en aquell acarament implicava un "canvi de context". "Ha habilitat tocar les parelles", deien des de la direcció estatal del partit.

Sánchez a Feijóo: "Exigeixo que demani la dimissió d'Ayuso"

Des d'aleshores el PP ha posat el focus en Gómez i ha apujat el to contra ella fins al punt que amenaça de fer-la comparèixer a la comissió d'investigació del Senat sobre el cas Koldo. La setmana abans d'aquest enfrontament a la cambra baixa, quan ja havien aparegut les primeres informacions sobre contactes de Gómez amb empresaris vinculats a la trama de comissions en la venda de mascaretes durant la pandèmia, el PP va ampliar l'objecte de la comissió d'investigació a la cambra alta per incloure "altres casos de corrupció derivats" del cas de l'exassessor de José Luis Ábalos al ministeri de Transports. El PP ja tenia al cap la dona de Sánchez, però es reservava encara l'as a la màniga d'explotar a fons aquest flanc.

De fet, el PP manté la incògnita de fins on està disposat a arribar. Feijóo va parlar aquest dimecres d'impulsar una investigació parlamentària –al Senat, on té majoria absoluta– i, si s'escau, també judicial contra Gómez. No va concretar més. Fonts del PP a la cambra alta expliquen que a hores d'ara no descarten cap compareixença a la comissió i remarquen que tenen encara setmanes per acabar de decidir-les, ja que no es posarà en marxa fins després de Setmana Santa. "Si no es donen explicacions, caldrà actuar en conseqüència", afirmen, deixant encara la porta oberta a convocar-la sense confirmar l'amenaça.

Ara bé, no hi ha precedents d'una citació d'aquest tipus a una persona de l'entorn personal del president espanyol i si el PP ho fes estaria creuant un límit. Les setmanes que queden fins que calgui presentar el calendari de treball i la llista de compareixents donen marge per valorar què fer en funció de les informacions que es vagin coneixent, sostenen. Per ara, Gómez no està investigada per cap presumpte delicte. L'intent del PP, a més, d'esquitxar Sánchez per un suposat conflicte d'interessos no va prosperar i la denúncia contra ell que va presentar el partit a l'Oficina de Conflictes d'Interessos ha acabat arxivada.

Què ha fet Begoña Gómez?

La dona de Sánchez va ser des de l'estiu del 2018 fins al del 2022 la directora de l'Africa Center, un centre de nova creació de la universitat privada IE (Instituto de Empresa) que va néixer amb l'objectiu d'impulsar projectes al continent africà. Com a directora de l'organisme, Gómez es va reunir diversos cops entre el 2019 i el 2020 amb l'aleshores conseller delegat del grup turístic Globalia, Javier Hidalgo. També va tenir contacte amb Víctor de Aldama, assessor de Globalia i investigat per la trama Koldo. Pocs mesos després, l'aerolínia Air Europa, propietat de Globalia, va ser rescatada amb 475 milions d'euros de fons públics. Altres informacions apunten a pagaments de Globalia a l'IE prèvies al rescat, que la universitat que va contractar Gómez i Globalia neguen.

El PP vincula aquestes reunions amb el rescat, una relació de causalitat que el govern espanyol desmenteix. "Volem saber si aquesta relació professional va influir en el rescat d'Air Europa per part del govern i si hi ha més relacions professionals de Gómez amb altres empreses que hagin rebut ajudes per part de l'executiu", demanen fonts dels populars, que consideren que Sánchez no hauria d'haver participat en les reunions del Consell de Ministres que van aprovar ajudes. El PSOE ha defensat reiteradament que "no hi ha cas" i ha argumentat que aquestes acusacions "es basen en coincidències temporals a fires i congressos", en paraules de la seva portaveu, Esther Peña. Aquest divendres Globalia, segons recull Efe, va sortir al pas d'aquestes acusacions i va denunciar ser "víctima del foc creuat de la política".

Qui també ha defensat Sánchez és la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, negant que el cas de la parella d'Ayuso i el de la dona del president espanyol siguin comparables. De moment, l'assenyalament de Gómez es limita a les sospites del PP, sense que s'hagi iniciat cap procediment judicial o administratiu, mentre que la parella de la presidenta madrilenya, Alberto González Amador, ha estat imputat aquest mateix divendres per un jutjat de Madrid per possibles delictes frau fiscal i falsedat documental. Ayuso i Feijóo van mantenir silenci, però previsiblement, com ja va fer el dia anterior la presidenta madrilenya, es tornaran a defensar contraatacant pel flanc de la dona de Sánchez. Per la seva banda, el president del govern espanyol va insistir des de Brussel·les en demanar la dimissió d'Ayuso. Però la gran pregunta ara és: s'atrevirà el PP a citar a una comissió d'investigació la dona d'un president del govern en actiu?

stats