Política 17/05/2021

El PP i El Pi exigeixen el cessament del director general de Fons Europeus

El Govern no es planteja que Félix Pablo Pindado deixi el càrrec i defensa la seva gestió

4 min
La diputada del PP Núria Riera aquest dilluns en el Parlament

PalmaLa diputada del PP Núria Riera ha exigit aquest dilluns "el cessament immediat de director general de Fons Europeus del Govern", Félix Pablo Pindado", per la seva implicació en el cas de manipulació de contractes que la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) va destapar la setmana passada i pel qual ha proposat sancionar amb 124.000 euros l'empresa de l'excap de campanya de MÉS, Jaume Garau. La portaveu d'El Pi, Lina Pons, s'ha sumat a la petició del cessament del director general de Fons Europeus, però ha anat més enllà en reclamar també la compareixença de la presidenta del Govern, Francina Armengol, per donar explicacions.

Ara bé, Riera ha reclamat "compareixença urgent" del conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company. "Ja no parlam del cas Garau i del cas contractes de MÉS, perquè aquest director general va ser nomenat per Armengol i va ser l'home de confiança de Catalina Cladera i Rosario Sánchez, tots ells consellers socialistes", ha comentat la representant popular. "És urgent que el cessin immediatament. Què ha d'ocórrer perquè Armengol expliqui què passa en el seu Govern" ha demanat, a més de recordar que el PP "ja va denunciar davant de la justícia aquest modus operandi i les sospites per manca de justificació d'encàrrecs que no se sabia quina finalitat tenien perquè no hi era l'objecte". "Ara sabem que això forma part d'un entramat d'empreses i persones implicades", ha afegit.

Lina Pons ha destacat que "els fons europeus no poden estar en mans d'una persona sota sospita", en referència a Félix Pablo Pindado. "És una taca en el començament d'un expedient que ha de portar la reactivació econòmica a la nostra comunitat autònoma", ha apuntat. Pons ha reiterat que cal donar explicacions com més aviat millor sobre "una qüestió tan important". A més, la portaveu ha recordat que El Pi proposa des de fa mesos que la gestió dels fons europeus no es faci amb criteris polítics, sinó tècnics.

Riera ha aprofitat per reclamar també que "es constitueixi la comissió permanent de fons europeus" per controlar com es gestionen els recursos que han d'arribar de Brussel·les. "La Conselleria ara és un xibiu per col·locar càrrecs a dit i per nomenar funcionaris", ha indicat. La diputada popular ha remarcat que "aquests doblers no poden estar en mans d'una Conselleria dubtosa".

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, també ha exigit "explicacions" sobre la implicació "d'un director general tan important com el de Fons Europeus". "És una notícia molt negativa. Donarem suport a totes les compareixences que se sol·licitin i impulsarem totes les preguntes i comissions necessàries perquè els ciutadans en coneguin la implicació", ha continuat.

El Govern defensa la gestió de Pindado

En canvi, el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha defensat la gestió de Pindado i ha deixat clar que l'Executiu no es planteja el seu cessament. "El director general de Fons Europeus fa una feina excel·lent. Hem passat de ser de les pitjors a ser de les millors autonomies en l'execució de fons Feder", ha explicat. Negueruela ha assenyalat que el Govern respecta "el treball de la CNMC" i ha destacat que l'informe d'aquest organisme és "molt exhaustiu". "Sí que hi ha sancions a empreses, però no n'hi ha cap per al director general. Després d'un profund estudi, ell no hi és", ha afegit. El nom complet de Félix Pablo Pindado no apareix a l'informe, encara que sí que hi ha referències al seu nom sense llinatges a correus electrònics intervinguts de l'empresa Regio Plus, en què es constata la coordinació entre empreses per guanyar contractes. Segons va informar el Diario de Mallorca, Pindado va ser copropietari d'aquesta empresa amb Garau fins al 2015.

El PSIB també ha defensat la feina de Pindado. La portaveu dels socialistes, Silvia Cano, ha recordat que la justícia va arxivar el cas Contractes perquè no va veure indicis de delicte. "El que s'ha vist ara, a través d'una investigació de la Comisió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) és que s'ha plantejat una sanció mercantil a una empresa", ha explicat. A més, la socialista ha apuntat que la proposta de sanció és per fets anteriors al fet que "el director general de Fons Europeus ocupàs el seu càrrec" i ha destacat que Pindado "no apareix en la proposta".

MÉS acusa el PP d'estar rere els atacs

Per part de MÉS per Mallorca, el diputat Josep Ferrà ha acusat el PP d'estar rere els atacs. "Des de MÉS farem una línia defensiva d'aquest nou atac que hi ha per part de la dreta", ha dit. Ferrà no ha qüestionat l'informe de la CNMC, sinó "l'intent de relacionar" això amb el partit ecosobiranista. "El PP ja va fracassar als tribunals, com es va constatar amb la inexistència del cas Contractes", ha continuat el representant ecosobiranista. Ferrà ha lamentat que s'hagi fet "una línia d'atac als fons europeus, que són els protagonistes de la crisi econòmica derivada del covid".

"Saben que som la bandera de la política d'esquerres transformadora", ha continuat Ferrà, qui ha destacat que "la dreta treballa per 'lobbies' amb interessos diametralment oposats i que saben que estan més protegits amb el PP". "La CNMC ha fet la seva feina, amb una resolució que no afecta MÉS ni el treball que s'ha fet a les institucions", ha sentenciat.

stats