Política 19/03/2020

L'Estat tramita un concurs exprés per adjudicar els vols entre illes

Foment anunciarà aquest divendres el nom de la companyia que operarà el servei

Ivan Martín
2 min
L'avió ambulància és ara mateix l'únic mitjà de transport per als malalts menorquins que necessiten les atencions de Son Espases.

MaóEl govern espanyol ha tramitat un concurs d'urgència per adjudicar el vol diari que unirà Menorca amb Mallorca durant l'estat d'alarma. Així ho ha anunciat el conseller de Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, en una compareixença que ha tingut lloc aquest dijous a la seu del Consell de Menorca. Pons ha assegurat que la connectivitat entre illes està assegurada després del rebuig inicial a prestar el servei de les companyies Air Europa i Air Nostrum. "A la convocatòria s'hi han presentat dues aerolínies i aquest divendres sabrem quina donarà el servei. L'Estat oferirà una aportació econòmica addicional, però estam convençuts que amb un vol diari cobrim perfectament el servei, i més si agafam de referència la jornada d'aquest dijous, en què les aeronaus han registrat un 10% d'ocupació", ha confirmat.

El Consell de Menorca havia demanat al govern espanyol que tramitàs una ordre ministerial per obligar les companyies aèries que operen entre illes a establir un servei mínim, amb l’objectiu de recuperar la freqüència diària amb Palma. Aquesta mesura arribava després del rebuig d’Air Europa i Air Nostrum a continuar amb l’operativa decretada per l’executiu de Pedro Sánchez.

La presidenta del Consell, Susana Mora, ha lamentat la situació i ha fet una crida a la responsabilitat. “No entenem els motius de les companyies davant una situació excepcional i cal una resposta clara i contundent per part de l’Estat. Sabem que el Govern balear treballa amb Foment en una ordre ministerial que ens permetria mantenir la connectivitat amb Mallorca”, ha destacat. Mora també ha emfatitzat la necessitat de poder traslladar-se a Mallorca per motius sanitaris: “L’exigència és màxima perquè hi ha ciutadans que, a causa de la seva situació mèdica, han d’anar i tornar per rebre tractament, però també n'hi ha que ho han de fer per qüestions de treball”.

El PP, indignat, també reclama la intervenció de l'Estat

La presidenta del PP Menorca, Coia Sugrañes, ha demanat la intervenció urgent del govern espanyol, com també de les administracions públiques de les Balears. La representant dels populars reconeix que se sent "impotent" i ha fet una crida al Consell de Menorca i al Govern balear: "És inadmissible, exigim que les institucions pressionin per recuperar la connexió, l'avió ambulància no es pot encarregar de tothom".

A més, ha recordat que els principals perjudicats de la decisió d'Air Europa i Air Nostrum són els malalts. "Independentment de les urgències i els malalts de coronavirus, cal pensar en els pacients amb malalties cròniques, amb càncer o amb dificultats renals, que necessiten desplaçar-se a Son Espases per al seu tractament", ha assenyalat.

Finalment, Sugrañes ha descartat que s'utilitzi el vol diari a Barcelona per cobrir temporalment el dèficit sanitari: "És altament improbable que els hospitals de la capital catalana puguin absorbir l'assistència dels nostres malalts".

stats