Política 27/08/2021

El PP lluita pel vot del centredreta davant la descomposició d'El Pi i Cs

Mentre els regionalistes intenten superar la divisió interna, els populars es presenten com a única alternativa a Armengol

4 min
La bancada de la dreta del Parlament balear està formada pel PP, Cs i El Pi, a més de l'extrema dreta de Vox.

PalmaEl nou curs polític està a punt de començar i bona part de la dreta de les Balears arriba a setembre sense haver fet els deures. Ara bé, mentre que El Pi i Ciutadans intenten aixecar el cap i superar les seves respectives crisis de partit –amb causes i circumstàncies del tot diferents–, el PP lluita per traslladar una imatge d’unitat i fortalesa als votants de centredreta i aprofitar la descomposició en la qual estan immersos els seus rivals a les urnes.

Una de les claus serà precisament que els populars s’allunyin de posicionaments massa escorats a la dreta i siguin capaços d’atreure els votants “més centrats i liberals”, segons explica el membre del col·lectiu de politòlegs Passes Perdudes, Toni Fornés, que també considera que el PP “ha de deixar que Vox rapinyi el sector més extrem” de la dreta. “No els convé gaire dir que són el partit que pacta amb Vox i han de deixar que els altres es perdin en les seves guerres”, explica.

De fet, fonts del PP apunten en la mateixa direcció i recorden que Alberto Núñez Feijóo “va esclafar Vox i Ciutadans” a Galícia des d’un posicionament molt diferent del d’altres presidents autonòmics del partit, i amb un perfil més moderat i regionalista. Malgrat que ja hi ha enquestes ­–com la de l’Institut Balear d’Estudis Socials– que apunten que l’extrema dreta podria passar de tres diputats a quatre o cinc a les Illes, els populars creuen que els mantres populistes de Vox “comencen a passar de moda” i que la millor manera de combatre’l és “deixar que faci el seu camí”.

El Pi treballa per recompondre’s

La renúncia de Toni Amengual com a president d’El Pi a mitjan juliol va deixar palès que les dissensions que varen provocar la dimissió de Jaume Font poc més d’un any abans no tan sols no s’han superat, sinó que s’han intensificat i han arribat a un punt insostenible. Les dues ‘ànimes’ del partit, la dels fontistes i la dels melianistes, treballen ara per garantir la convivència pacífica i arribar al congrés extraordinari de setembre amb una base comuna mínima per escollir un lideratge nou. De moment, des de la formació s’assegura que es treballa en la bona direcció i que les reunions per consensuar un reglament per al congrés estan sent constructives.

Així ho apunta l’actual secretari general d’El Pi, Tolo Gili, que té clar que cosir aquesta ferida és clau per al futur del partit. “És a les nostres mans. Si no som capaços de dirigir un espai polític, la gent se’n pot anar”, comenta. “Tenim una oportunitat històrica per posar unes bones bases. A hores d’ara, [Francina] Armengol està cremada i el PP està eufòric, encara que no sabem com li anirà a Vox”, afegeix. Segons Gili, el partit “s’ha de replantejar des de baix”. “El repte que tenim és posar bé les bases i l’equip que surti del congrés ha de ser conscient que cal coordinació interna”.

La clau serà com l’equip guanyador gestionarà la victòria, sobretot pel que fa al sector perdedor. “Estam davant dues candidatures que generen escepticisme a la banda contrària, i això posa el partit en situació de perill”, comenta Toni Fornés.

Cs, arrossegat per la dinàmica estatal

En el cas de Ciutadans, el principal problema del partit taronja a les Balears és que es veu arrossegat “pel procés d’enfonsament estatal”, diu Fornés, que considera que aquesta situació és idònia perquè “tothom aprofiti per sortir del vaixell i recol·locar-se”. “Es poden veure jugades arriscades de persones que volen salvar la seva carrera”, afegeix. Quant als votants, considera que “hi ha poca alternativa fora del PP” i que la fuga cap a Vox serà “relativament petita”.

Però la coordinadora de Cs a les Balears, Patricia Guasp, està convençuda que la marca del partit taronja no està amortitzada i, malgrat que hi ha militants que han abandonat la formació, recorda que també hi ha incorporacions noves i que “no arriben a deu” els que han se n’han anat al PP. Guasp critica que els populars no estiguin de braços plegats i que intentin propiciar els abandonaments.

A més, Cs ha de bregar amb la situació del grup parlamentari amb Maxo Benalal, expulsat del partit després de la rebel·lió contra Guasp, però sense que aquest diputat vulgui tornar la seva acta. Perquè Benalal passi a ser un diputat no adscrit, cal la majoria del grup parlamentari i, juntament amb Guasp i Juan Manuel Gómez, haurien de votar-hi a favor Jesús Méndez o Marc Pérez-Ribas. Aquest darrer va assegurar dimecres que per setembre “tot se solucionarà”, encara que no va voler dir si és perquè es votarà ni quin seria el seu vot.

D’altra banda, el regidor de l’Ajuntament de Palma Josep Lluís Bauzá va abandonar el partit fa una setmana, encara que sense tornar la seva acta. Segons ha pogut saber l’ARA Balears, Bauzá s’hauria acostat a Coalició per Mallorca, la nova formació que es presentarà el mes de novembre i que està liderada pel batle de Santa Margalida (Convergència) i exsecretari d’UM, Joan Monjo.

stats