Política 11/02/2019

El PP demana la retirada de la llei de canvi climàtic

Els populars apel·len a una carta del president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

Maria Llull
2 min
El president del PP balear, Biel Company.

PalmaEl Partit Popular ha demanat aquest dilluns al Govern que retiri la llei de canvi climàtic de l'ordre del dia del ple del Parlament de demà, i s'ha referit a una carta que el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín, ha fet arribar al president de la Cambra, Baltasar Picornell. El president dels populars, Biel Company, ha comentat en roda de premsa que, com explica la carta, "la prohibició d'un determinat model de vehicles tindrà un efecte negatiu sobre la competència". "S'hauria de minimitzar el perjudici sobre l'economia", ha afirmat el president popular. "Diuen que és una llei pionera, però en realitat és una llei suïcida", ha afegit.

Company ha insistit que el Govern hauria de retirar la llei perquè "té massa coses per posar-la damunt la taula". "Si no ho fan, després l'hauran de retocar o suspendre. A la UE no li agrada aquesta llei", ha continuat.

La missiva al·ludeix la disposició addicional tercera de la llei de canvi climàtic, que prohibirà la venda de vehicles nous de dièsel a partir del 2025. Malgrat que la llei no vetarà la circulació d'aquests vehicles fins al 2050, a la carta es parla de "la prohibició, a partir del 2025, de la circulació de motocicletes i turismes que utilitzin dièsel com a combustible". "La prohibició de determinats models de vehicles tindrà un efecte negatiu sobre la competència en múltiples activitats", diu el document, que fa referència a "la venda de vehicles, la distribució de carburants i les activitats de reparació de vehicles", entre d'altres.

La CNMC considera que a la llei de canvi climàtic balear hi manquen "criteris de prudència i raonabilitat", i critica que tampoc no hi hagi "dades que relacionin l'eficàcia de la prohibició amb una efectiva quantificació de la reducció de la contaminació".

Biel Company també ha explicat durant la seva compareixença que aquest dimarts es coneixerà el nom del nou senador autonòmic designat pel PP en substitució de José Ramón Bauzá.

Damià Borràs: "La llei es tirarà endavant"

El diputat del PSIB Damià Borràs ha assegurat aquest dilluns que la llei de canvi climàtic del Govern balear és "valenta, pionera i imprescindible" i ha deixat clar que les objeccions de la CNMC no n'impediran l'aprovació. "La llei es tirarà endavant", ha afirmat.

Segons Borràs, aquesta normativa "tanca un cercle que marcarà el futur de la comunitat" i "ajudarà tant els particulars com les empreses" en la "implantació d'energies netes i renovables".

Sobre la carta de la CNMC, el diputat socialista ha ironitzat sobre el fet que aquest organisme "no hagi dit res fins al darrer dia". "No tenen capacitat d'interferir en una llei. Només ho poden fer si és un reglament", ha dit. Borràs ha insistit que la prohibició per a la circulació dels vehicles dièsel no arribarà fins al 2050. "Els tallers podran fer reparacions fins llavors", ha comentat. "Hi ha temps per fer la transició", ha afegit.

Sobre el fet que es pugui perjudicar algunes companyies, Borràs ha dit que el dièsel és "una tecnologia amortitzada, que perjudica el medi ambient, obsoleta i qüestionada". "Europa i el món van per aquí", ha sentenciat.

stats