Operació Catalunya

El PP deixa sol Rajoy amb l'operació Catalunya

El PSOE critica el "silenci" de Feijóo i avisa que arribarà "fins al final" per aclarir els "greus" fets

3 min

MadridEl PP es posa de perfil davant les informacions que impliquen l'expresident del govern espanyol i del partit Mariano Rajoy en l'operació Catalunya i evita sortir a defensar-lo. És un canvi substancial respecte al que havien acostumat a fer cada cop que sortien noves informacions sobre les clavegueres de l'Estat. L'última a pronunciar-se ha estat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en un esmorzar informatiu organitzat aquest dimarts per Europa Press. Ella no només se n'ha desentès, sinó que tampoc ha tancat files amb l'expresident espanyol i del PP. "Em queda lluny. No sé a què ve aquesta notícia ara i no sé quin és l'interès", ha dit. La cap de l'executiu madrileny ha argumentat que "les coses sempre surten per algun motiu" i ha insinuat que aquestes informacions tindrien com a objectiu "deslegitimar novament el PP" i intentar "que callin".

L'actual líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, porta dos dies esquivant el tema i això que aquest dimarts n'ha tingut opció en una intervenció al Senat davant dels parlamentaris del PP a les cambres alta i baixa. Fonts de la direcció de la formació ja descartaven dilluns fer cap declaració i posaven distància amb el cas. "No valorem un tema del qual no tenim coneixement", asseguraven a l'ARA. Als passadissos de la cambra alta després del debat d'aquest dimarts a la tarda sobre la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme disminuït, Feijóo ha rebutjat respondre sobre la qüestió. "Avui és el dia de la reforma constitucional", ha justificat. Per tant, Génova obvia la qüestió i deixa sol Rajoy.

Una actitud, però, que el PSOE considera que no és suficient: "Són uns fets extremadament greus i arribarem fins al final per aclarir-los", ha dit la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en roda de premsa al Palau de la Moncloa. Alegría ha obert la porta al fet que Mariano Rajoy comparegui davant la comissió d'investigació que es farà al Congrés. "No es pot descartar que hagin de comparèixer membres de l'anterior administració", ha advertit. "Quan el PP és al govern espia els seus adversaris polítics, i quan és a l'oposició pretén il·legalitzar els partits que no pensen com ells", ha dit.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, quan ha explicat que el grup parlamentari socialista "no descarta cap de les compareixences, tampoc la de Rajoy", perquè vol "que es depurin totes les responsabilitats". López ha carregat contra el "silenci" de Feijóo. "Sap jugar molt bé a la hipèrbole i a la barbaritat, però es queda mut cada cop que alguna cosa afecta el seu partit i ha de donar explicacions", ha denunciat.

En la intervenció d'aquest dimarts, Feijóo s'ha centrat en reiterar que el PP continuarà enfocat en "l'ofensiva" contra la llei d'amnistia i els pactes amb l'independentisme, i ha anunciat que forçarà que el Senat es reuneixi una setmana més al mes, de dues a tres, per fer de contrapès al Congrés, controlat per la majoria plurinacional. "No donarem descans", ha avisat en una compareixença en què no hi ha hagut possibilitat que els mitjans de comunicació preguntessin.

A preguntes dels periodistes, sí que va reaccionar a les noves informacions sobre l'operació Catalunya el president de Múrcia, Fernando López Miras, que va destacar aquest dilluns que "el primer que cal fer és preguntar a Rajoy si és veritat o no". Tot i no tancar files amb l'expresident espanyol sobre aquesta qüestió, va voler posar de manifest que Rajoy es va servir del "poder de l'Estat i la Constitució per frenar un cop a Catalunya" amb el 155. Des de Barcelona, el seu líder a l'Ajuntament, Daniel Sirera, tampoc va voler posar la mà al foc per Rajoy i va asseverar que "ningú està per sobre de la llei" i que és partidari que la justícia actuï si creu que hi ha indicis de delicte.

stats