Política 27/08/2021

El PP demana la compareixença de la ministra d'Hisenda perquè doni explicacions sobre el REB

Els populars acusen Armengol i Sánchez d'haver enganat els ciutadans de les Balears amb el Règim Especial

3 min
La ministra d'Hisenda del govern espanyol, Maria Jesús Montero.

PalmaLa presidenta del PP balear i diputada al Congrés, Marga Prohens, reclamarà la compareixença de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, davant la Cambra Baixa perquè expliqui per què la part fiscal del Règim Especial de les Illes Balears (REB) encara no s'ha aprovat, per què no es va dotar el factor d'insularitat del REB als pressupostos del 2021 i si pensa fer-ho als comptes estatals del 2022. Així ho ha anunciat aquest divendres el portaveu dels populars al Parlament, Toni Costa, qui ha explicat totes les iniciatives que el PP tirarà endavant en defensa del REB, entre les quals hi ha una proposició no de llei (PNL) perquè el Parlament reprovi Montero pels incompliments amb les Illes.

Costa ha valorat les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat en contra del recurs que el Parlament va presentar perquè els pressupostos estatals del 2021 no varen incloure la dotació econòmica del factor d'insularitat, que hauria de col·locar les Balears a la mitjana d'inversió estatal. "L'escrit de l'Advocacia confirma el que el PP ha sostingut des del minut u: que el REB que Sánchez i Armengol varen aprovar el febrer del 2019 no adquireix cap compromís amb els ciutadans de les Illes Balears", ha criticat el portaveu. Cal recordar que un dels arguments principals de l'Estat és precisament que no està obligat a dotar el factor d'insularitat als pressupostos malgrat que el decret llei del REB assenyala que s'hi ha d'incloure. "Armengol i Sánchez han enganat els ciutadans de les Illes", ha afegit Costa, a més de subratllar que els pressupostos espanyols de l'any que ve tampoc no inclouran el factor d'insularitat si abans no es reuneix la comissió bilateral mixta que ha de decidir com es calcula. "Avui dia no hi ha data", ha subratllat.

A més, el portaveu ha assegurat que el PP farà tot el possible per aconseguir que el règim fiscal s'aprovi "com més aviat millor" i que hi hagi una dotació de 90 milions d'euros com a mínim per al factor d'insularitat cada any. "Ens és indiferent qui ho aconsegueixi. Tant de bo ho anunciàs Armengol avui mateix, perquè el fet important és que s'aprovi", ha continuat. D'altra banda, Costa ha remarcat que, quan el PP va donar suport al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos estatals –aquesta va ser una iniciativa d'El Pi–, no ho va fer per tomar els comptes del govern espanyol. "Per això ja hi ha les esmenes a la totalitat. El que volem és una dotació del REB com toca", ha afegit.

A més de la sol·licitud de compareixença al Congrés i de la reprovació en el Parlament de Montero, el PP també presentarà una bateria de preguntes al Congrés per saber quan es reunirà la comissió bilateral mixta que ha de calcular el factor d'insularitat i reclamar la documentació de les comunicacions entre el Ministeri d'Hisenda i el Govern. Costa ha recordat que la part fiscal del REB s'està tramitant al Senat i ha assegurat que el PP intentarà "accelerar-ho al màxim". "Esperam aconseguir el suport de tots els senadors de les Balears", ha afegit.

D'altra banda, el portaveu popular ha indicat que el seu partit donarà suport "a qualsevol altra iniciativa de qualsevol altre grup per pressionar el Ministeri i Pedro Sánnchez", com ja va fer el PP amb el recurs contra els pressupostos del 2021. "Esperam que Armengol i el PSIB facin el mateix que nosaltres i que deixin d'acotar el cap davant Pedro Sánchez", ha continuat. Sobre les crítiques de la presidenta del Govern a l'ús de la via judicial, Costa ha qüestionat el compromís d'Armengol. "Què ha fet per aconseguir-ho? Què ha aconseguit?", ha preguntat.

stats