Política 26/08/2021

Armengol assegura que manté la "pressió política" perquè es desplegui el REB, però torna a criticar el recurs contra els pressupostos estatals

La presidenta del Govern recorda que les Balears han rebut "més recursos que mai" durant la pandèmia

ARA Balears
2 min
Armengol ha fet aquestes declaracions durant la visita a les obres d'ampliació del CEIP Guillem Ballester i Cerdó de Muro

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dijous que manté la "pressió política" a l'Estat perquè el factor d'insularitat del Règim Especial de les Balears (REB) tingui dotació econòmica en els propers pressupostos del govern espanyol i també perquè se n'aprovi la part fiscal. Ara bé, la presidenta també ha qualificat d'"errada política" el recurs d'inconstitucionalitat contra els comptes del 2021 del govern de Pedro Sánchez, que el Parlament va presentar a instàncies d'El Pi, MÉS per Mallorca, Més per Menorca, el PP i Ciutadans. La cap de l'Executiu ha fet aquestes declaracions després que dimecres es coneguessin les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat en contra del recurs, segons ha informat Europa Press.

Cal recordar que el govern espanyol ha argumentat en el seu escrit que no està obligat a dotar el factor d'insularitat als pressupostos de l'Estat i qüestiona les xifres que aporten els serveis jurídics del Parlament per parlar de "discriminació estructural" cap a les Balears. Segons Armengol, presentar el recurs va ser "una errada política" perquè no segueix "la línia adequada" de treball ni tampoc és una "bona estratègia de negociació".

La presidenta ha dit una vegada més que la part del REB que s'ha aprovat és "molt important", malgrat que encara no s'ha dotat el factor d'insularitat, assignació econòmica que haria de col·locar les Balears a la mitjana d'inversions estatals –als pressupostos del 2021, les Illes eren la tercera comunitat per la coa–. Independentment de la seva opinió sobre el recurs, Armengol també ha rebutjat que l'Estat "digui que no ha de compensar la insularitat". La cap de l'Executiu ha recordat que, per poder dotar el factor d'insularitat, s'ha de reunir la comissió bilateral mixta, que ha de decidir sobre la manera de calcular-lo, una reunió que espera que es pugui convocar "aviat". "L'Advocacia de l'Estat òbviament es defensa en un conflicte d'interessos amb una altra administració i el que diu és que primer s'ha de reunir la comissió", ha afegit.

Armengol ha justificat que enguany les administracions s'hagin centrat a combatre la pandèmia de coronavirus i ha insistit que han arribat "més recursos que mai" a les Balears perquè el govern espanyol "ha entès que aquesta és una de les comunitats més perjudicades". "Això no evita que continuem reivindicant tota la compensació de la insularitat", ha afegit.

stats