Política 26/04/2022

El Pla d'inversions de transició energètica mobilitzarà 630 milions d'euros

Estarà dotat amb uns 233 milions d'euros i mourà 1,7 euros privats per cada euro públic injectat

ARA Balears
1 min
Imatge d'un parc fotovoltaic a Menorca.

PalmaEl Pla d'inversions de transició energètica de les Balears estarà dotat d'uns 233 milions d'euros i mobilitzarà 630 milions d'euros de l'economia illenca, segons ha anunciat aquest dimarts el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes.

Durant la seva compareixença en el ple del Parlament, Yllanes ha explicat que aquest pla no només ajudarà a "blindar energèticament" les Balears, sinó que també servirà com a diversificador del model productiu del territori.

Aquesta iniciativa, que preveu la creació de 7.000 llocs de feina, mourà 1,7 euros privats per cada euro públic injectat, segons les previsions del Govern. Per altra banda, també preveu passar del 6% de producció d'energia renovable actual al 30% el 2026, segons ha detallat Yllanes.

Sis programes

El pla té sis punts: creació d'oficines per a la transició energètica, inversió en projectes innovadors que puguin diversificar el model productiu, afrontar els reptes de la insularitat, impuls de projectes d'autoconsum, generació d'energies renovables i transició energètica a l'administració balear.

"És l'oportunitat més gran per fer aquesta transformació necessària, de manera socialment justa, responsable mediambientalment i contribuint a diversificar el model productiu de l'arxipèlag", ha manifestat el conseller.

Fons europeus

Segons el vicepresident, aquest pla demostra que la insularitat s'ha tingut en compte en el repartiment dels fons europeus i, a més, "dona compliment al contingut del Règim Especial de les Balears, on s'estableix l'obligació de l'Estat de contribuir a la transició energètica".

També ha demanat a la resta de forces polítiques que s'involucrin i facin costat al desplegament d'aquest pla. "El moment és ara, tenim molt poc temps per mitigar els efectes i apostar per les renovables és la manera més ràpida i eficient de fer-ho", ha subratllat.

stats