Política 09/04/2020

Pilar Costa demana "crítiques constructives" als partits per fer front a la crisi del coronavirus

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha convidat aquest dijous les formacions polítiques a fer propostes sobre el procés de desconfinament

A. T.
3 min
Imatge de la reunió d'aquest dijous entre la presidenta del Govern i els partits parlamentaris

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, s'ha reunit telemàticament amb la resta de partits polítics aquest dijous amb motiu de la Comissió per a la lluita contra l'expansió del coronavirus. A Armengol l'han acompanyada el director general de Relacions amb el Parlament, Miquel Àngel Coll, i la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, qui ha demanat que les crítiques que puguin fer les formacions polítiques siguin "constructives".

Així, la presidenta del Govern ha convidat la resta de partits a fer propostes sobre el procés de desconfinament que s'obrirà una vegada acabi l'estat d'alarma i també sobre el pla de reactivació econòmica per a les Balears. Juntament amb això, Armengol ha traslladat als portaveus de les formacions amb representació al Parlament l'estat actual de l'atenció sanitària i sociosanitària davant la pandèmia. En aquest sentit, ha assegurat que el sistema assistencial està responent amb suficients recursos i que les xifres de contagis mantenen una bona evolució.

La resposta dels partits, tot i que ha estat diversa, s'ha centrat majoritàriament en l'aspecte econòmic. Per part seva, la representant socialista, Silvia Cano, ha agraït la informació detallada que ha aportat Armengol i ha convidat la resta de participants a "fer feina en positiu, aportar el millor de cada un i anar de la mà per combatre les conseqüències de la pandèmia".

Mesures per l'hoteleria i els autònoms

El PSIB-PSOE ha posat el focus en la necessitat que els treballadors –principalment de l'hoteleria– "estiguin emparats perquè puguin subsistir des de la màxima protecció social". D'aquesta manera, "és importantíssim l'acord entre el Govern de les Illes Balears i el govern d'Espanya, exclusiu a tot l'Estat, pel qual els 90.000 treballadors fixos discontinus que havien de començar la temporada turística estan protegits i es poden acollir a ERTOs", ha afegit Cano.

La portaveu adjunta de Ciutadans, Patricia Guasp, ha centrat la intervenció en els autònoms, pels quals exigeix al Govern un pla Impulsa per als que han hagut de cessar la seva activitat o vegin reduïts els ingressos almenys un 30% a causa de l'emergència sanitària". Així mateix, Guasp ha traslladat a Armengol que "l'Executiu balear ha de subvencionar el 100% de les quotes dels autònoms durant la vigència de l'estat d'alarma".

En cas contrari, ha afegit la portaveu de la formació taronja, ha proposat que el paquet de mesures del Govern inclogui "la subvenció de la part corresponent al total de la quota de la Seguretat Social per assegurar una tarifa plana de 60 euros al mes durant els sis mesos posteriors a la reactivació de les activitats".

En el pla turístic, Guasp ha exposat la possibilitat de fer un pla d'acció estratègic de contingència. "Ha d'incloure mesures fiscals i incentius i l'eliminació de l'impost de turisme sostenible durant, almenys, el 2020 i el 2021", ha demanat, atès que es preveu "la caiguda del 42% del PIB turístic". A més, Ciutadans sol·licita "més informació sobre el pla de desconfinament i saber com es garantirà la seguretat i protecció de la població de les Illes".

Què passarà amb el curs escolar?

Tant Guasp com el portaveu de Vox al Parlament, Jorge Campos, han reclamat al Govern que informi sobre les previsions del curs escolar i de quina manera s'avançarà en els continguts curriculars després de les vacances de Setmana Santa. A banda d'això, Campos ha demanat "per què no hi ha cap mesura per als advocats, que no estan inclosos en el règim d'autònoms" i que han de continuar fent front a les despeses sense poder treballar".

Finalment, El Pi, representat per Lina Pons, ha estat l'únic grup parlamentari que ha adreçat propostes en matèria sanitària. Pons ha mostrat preocupació "per la manca de tests de detecció ràpida de la covid-19", ja que "són fonamentals per conèixer el nombre real de contagiats a les Balears". A més, considera que "jugaran un paper clau en una futura obertura dels nostres ports i aeroports".

D'altra banda, Pons ha exigit a Armengol "més concreció i transparència amb relació a les mesures que es posaran en marxa en les pròximes setmanes amb la finalitat de desconfinar la població". En aquest punt, la portaveu ha advertit que "és hora que els diferents sectors rebin respostes a les seves preguntes", davant la qual cosa proposen "elaborar manuals d'actuació específics per a cada àmbit".

stats