Societat 26/03/2020

El Govern calcula que els ERTO afectaran més de 200.000 treballadors a les Balears

Ja s'han registrat 8.080 expedients de regulació temporal de l'ocupació a la Direcció General de Treball

Maria Llull
2 min
La imatge de Sant Sant Joan sense turistes, símbol de l'aturada del sector turístic a les Balears

PalmaEl Govern estima que els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) afectaran més de 200.000 treballadors de les Balears a causa de la crisi del coronavirus. Així ho ha explicat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en roda de premsa aquest dijous. Segons va avançar l'ARA Balears, la crisi causada per la Covid-19 i les mesures que s’han pres per contenir-la afectaran centenars de milers de treballadors, entre Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació (ERTO) i el personal eventual, que perdrà el lloc de feina que tenia cada temporada. I sense tenir en compte que hi haurà empreses que tancaran definitivament.

"Seran milers d'ERTO, però com més n'hi hagi voldrà dir que no s'està acomiadant treballadors", ha indicat Negueruela, qui també ha recordat que està prohibit acomiadar per causes derivades del coronavirus. "Si es respecten els procediments, se superaran els 200.000 treballadors afectats", ha afegit. L'estimació és que n'hi hagi uns 172.000 pel total d'ERTO per causes de força major, encara que el conseller de Treball ha indicat que també hi haurà sectors econòmics que, malgrat no suspendre la seva activitat, estaran afectats de manera indirecta pels tancaments decretats per l'estat d'alarma, com per exemple, el transport discrecional o l'exportació. Negueruela també ha recordat que hi ha 44.000 treballadors fixos discontinus que encara no han estat cridats per fer feina i que s'inclouen en els ERTO de força major.

De moment, ja s'han presentat 8.080 ERTO a la Direcció General de Treball, amb una estimació de 71.100 treballadors afectats. "El 85,7% són a Mallorca; el 9,6%, a Eivissa; el 4,4%, a Menorca; i el 0,3%, a Formentera", ha explicat el conseller, que també ha indicat que gairebé no hi ha parcials. La Conselleria preveu que aquesta xifra es pot arribar a duplicar i que se'n podrien arribar a registrar 16.000.

L'allau de sol·licituds ha fet que la Conselleria de Treball hagi hagut de reforçar la plantilla de funcionaris que tramiten ERTO més enllà de les previsions inicials. "A hores d'ara hi ha 35 funcionaris que treballen en exclusiva tramitant-ne. Però a partir de divendres o de dilluns en seran 50", ha indicat. Negueruela ha subratllat que la prioritat és tramitar com abans millor els expedients. "Cal protegir els treballadors i que puguin accedir a les prestacions tot d'una", ha dit.

Negueruela també ha dit que "el més important ara és atendre l'emergència sanitària" i que "és molt aventurat" assenyalar cap data per al començament de la temporada turística a les Balears. De fet, aquesta data podria variar en funció del coronavirus en els mercats emissors. "Hi ha països que han començat més tard, com el Regne Unit", ha indicat. "El prioritari és la salut, abans que obrir els mercats", ha sentenciat.

stats