PANDÈMIA COVID-19
Economia 21/03/2020

La crisi del coronavirus afectarà centenars de milers de treballadors a les Illes

Una allau d’expedients de regulació temporal i d’avisos per acomiadaments inunda el Govern

Catalina Riera
4 min
La crisi del coronavirus afectarà centenars de milers de treballadors a les Illes

PalmaEl Govern balear dona per fet que la crisi causada pel coronavirus i les mesures que s’han pres per contenir-lo afectaran centenars de milers de treballadors entre acomiadaments i expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTO), a més dels fixos discontinus i el personal eventual, que perdrà el lloc de feina que tenia cada temporada. Així ho han confirmat a l’ARA Balears fonts de l’Executiu. De fet, si la Conselleria de Treball tenia una persona dedicada a tramitar els ERTO, ara en són 16, i espera arribar a les 26. Encara és massa prest per tenir xifres definides, però ningú no nega que la situació és dramàtica i el cop a l’economia dels treballadors serà molt dur.

El Govern parteix de la base que a les Balears hi ha, aproximadament, 150.000 treballadors en el ram de l’hostaleria, obligat a tancar per l’ordre SND/257/2020, que va dictar dijous l’executiu de Pedro Sánchez; cal sumar-n’hi devers 60.000 que es dediquen al comerç. Aquests més de 200.000 treballadors que previsiblement quedaran afectats per la situació surten només del gruix de negocis que estan obligats a tancar arran de les mesures per contenir el coronavirus. Una altra pista: segons dades de l’Ibestat, l’any passat, entre el primer i el segon trimestre, les afiliacions a la Seguretat Social de tot el sector turístic varen passar de les 111.000 a les 205.000. Aquest any ja som a cavall de tots dos trimestres i tot indica que aquest creixement no existirà. Ara, amb l’inici de la primavera, les empreses del sector haurien d’estar cridant els fixos discontinus que fan feina durant la temporada, però el tancament obligatori manté l’ocupació al nivell de l’hivern, o fins i tot per davall. I a part de tot això, queden les empreses que no tenen cap ordre per abaixar la barrera però que han vist com perdien feina i clients a causa de l’aturada general.

L’allau d’expedients de regulació d’ocupació només ha començat. El propietari de Trips Cars, un dels molts empresaris que ha hagut d’aplicar-ne un, admet que no li queda cap més remei: “La feina s’ha aturat i ara mateix és l’única via possible”. La por del sector empresarial davant la crisi provocada pel coronavirus ha saturat les gestories i assessories laborals. Gairebé cap petit negoci s’havia trobat mai en una situació així. Per això la patronal de la petita i mitjana empresa, PIMEM, ja ha rebut centenars de peticions d’ajuda. “A les Balears hi ha un total de 28.000 empreses i totes podrien demanar un ERTO. Per ara, la nostra gestoria laboral n’està tramitant uns 200”, apunten fonts de la patronal. El president de PIMEM, Jordi Mora, afirma que “les persones han d’anar a l’atur de manera retroactiva mentre duri aquest estat d’alarma”, perquè és l’única manera “d’evitar els acomiadaments”. També reclama que els tràmits es puguin fer de manera “fàcil i ràpida”. Igualment, el sindicat UGT ha rebut desenes de peticions i té clar que just és el principi.

Acomiadats per missatge

Una de les víctimes és Maria Mas, treballadora d’una agència immobiliària. “Tenc un ERTO indefinit. Durant aquest temps cobraré un 70% del sou base, però almenys m’assegur que tindré algun tipus d’ingrés”, explica. I afegeix: També hi ha treballadors que encara tenen menys sort. A alguns, segons ha pogut saber l’ARA Balears, els han acomiadat i l’empresa ni tan sols els ho ha comunicat: se n’han assabentat pel missatge de la Seguretat Social que els avisa que se n’ha tramitat la baixa. Cal recordar que els acomiadaments a causa de la crisi del coronavirus són il·legals. A banda queda el personal fix discontinu i eventual, a qui directament no criden per repetir la temporada. Els treballadors eventuals queden especialment desprotegits perquè en principi no haurien de rebre cap prestació un cop se’ls acabi la que tinguin.

Aquesta setmana el govern espanyol va anunciar una sèrie de mesures econòmiques, laborals i fiscals, a més d’una gran injecció econòmica a les empreses per fer front al coronavirus, en la qual es preveu que es mobilitzin gairebé 200.000 milions d’euros, incloent-hi fons privats. L’objectiu és facilitar liquiditat a les empreses a través d’avals públics. També va anunciar que tant les petites i mitjanes empreses com els autònoms podran ajornar els seus deutes tributaris. Així i tot, fonts de PIMEM alerten de “la lletra petita”, perquè “de vegades s’anuncien grans inversions i passat un temps no s’ha fet res”.

Les agències de viatge també s’estan preparant per obrir expedients de regulació temporal. El president de l’Agrupació Empresarial d’Agències de Viatges de Balears (Aviba), Xisco Mulet, diu que la situació de “no vendre és inaguantable” i que gran part dels seus associats es plantegen fer un ERTO. “El país està aturat. Teníem set hotels oberts i els hem hagut de tancar tots sense saber quan tornarem a obrir”, lamenta el director comercial d’Hipotels, Xisco Fullana. I si bé és cert que els empresaris s’han vist obligats a aplicar mesures a causa de la crisi del coronavirus, els empleats són els que en pateixen les conseqüències més directes.

Els expedients de regulació temporal no només són una plaga a les petites companyies, les grans també han pres mesures dràstiques. Una treballadora de Meliá Hotels comenta que, a part de l’ERTO que ha posat en marxa la cadena, a ella i a uns 400 companys més de Palma els han reduït la jornada i el sou un 50%. En un principi serà durant dos mesos, però no està segura de quant de temps durarà. Fins i tot el gegant Globalia va anunciar dimecres que presentaria expedients de regulació temporal que variarien en funció de les necessitats operatives i tant la cadena Marriott Hotels com la de Protur s’han afegit a l’allau dels ERTO. Davant la situació i la falta d’activitat, l’empresa ha decidit tancar tots els establiments fins dia 29 de març, però segur que s’allargarà”, explica un dels treballadors afectats.

La cadena Protur segueix la mateixa línia que la competència. “En principi se m’aplica l’ERTO fins el 15 de maig”, comenta un afectat. “Intent ser optimista, però és difícil. La temporada turística està tocada i les conseqüències a la llarga em preocupen”, afegeix.

stats