Economia 20/03/2020

“Faig feina perquè no em queda cap altra opció. Si pogués, quedaria a casa”

A més del personal sanitari i dels funcionaris, molts professionals continuen amb la seva tasca de cara al públic malgrat el coronavirus

Maria Llull
3 min
“Faig feina perquè no em queda cap altra opció. Si pogués, quedaria a casa”

Cristina fa feina en el servei de neteja en el Mercadona del mercat de l’Olivar de Palma. Aquest no és el seu nom real, com el de cap dels treballadors que han volgut donar el seu testimoni a l’ARA Balears, perquè tenen por de perdre la feina. No volen que a la seva empresa se sàpiga que han parlat amb un mitjà de comunicació i, més enllà de la preocupació pel coronavirus, tots comparteixen la incertesa pel futur que arribarà quan acabi el confinament. “Faig feina perquè no em queda cap altra opció. Si pogués, quedaria a casa, perquè tenc un fill petit i no ho pas bé”, comenta. “Aquí hi ha molta de gent que no ho agraeix. Ens han arribat a retreure que, com que estam exposades, els podem contagiar. Qui s’encarregarà de fer net si ens n’anam?”, demana. A més d’estar preocupada per la possibilitat de contagiar-se, Cristina té por de les repercussions econòmiques. “Això ens romprà a tots”, diu molt seriosa. “Faig feina 12 hores al dia perquè hi ha gent que no vol fer-ne. Jo vaig començar fa molt poc temps, el 10 de març, i no tenc elecció”, comenta mentre repassa les barres dels carros del supermercat amb un pedaç.

Menys vendes al quiosc

Marta i Toni treballen en un quiosc del centre de Palma, que obre des de les 7.30 h fins a les 19.30 h. “Ens han considerat de primera necessitat, però la premsa no té sortida avui dia, perquè tothom llegeix els diaris a internet”, explica Marta. “Estam venent moltíssim menys del que és habitual i l’empresa s’està plantejant fer només mitja jornada”, afegeix. Per sort, la gent que ve a comprar “respecta moltíssim la distància de seguretat”. Però Marta critica que “encara es veu molta de gent pel carrer”.

“Em preocupa el tema de la feina perquè hi haurà moltes pèrdues. Volem treballar, però amb les coses així també ens agradaria estar a casa”, explica Toni. En el cas dels repartidors que porten la premsa al quiosc, passa el mateix. “Estan espantats, però hi ha companys autònoms que, si no treballen, no cobren res a final de mes”, diu.

Lluïsa i Aina fan feina a l’Eroski de l’estació Intermodal i reconeixen que porten “molt malament” haver de fer feina durant l’estat d’alarma. “La gent no és conscient del que ens ve al damunt i fa el que vol. L’altre dia va venir una senyora molt major només per comprar un ou de xocolata al seu net. Al súper s’ha d’anar per cobrir necessitats bàsiques, no per caprici!”, exclama Lluïsa. “L’Estat ens obliga a treballar, perquè la gent s’ha d’abastir, però no perquè comprin dois”, afegeix. Aina també comenta que els dies inicials de l’estat d’alarma varen ser molt durs per la gran afluència de persones. “Ho vàrem passar molt malament, però des que l’exèrcit és per aquí, tot ha baixat molt”, assenyala. Pel que fa a l’empresa, Aina diu amb satisfacció que els han proporcionat “equips de protecció complets”. “Ni tan sols ens deixen portar l’uniforme a casa”, puntualitza. Així i tot, aquestes caixeres diuen que fan feina amb “nervis i ansietat”. “Dorm molt malament perquè estic cada vegada més preocupada”, confessa Aina.

Albert és taxista i matisa que no només treballa “per necessitat”, sinó també “per donar un servei”. “Avui tenim la caixa a zero i ja es planteja reduir la flota”, afegeix. El que no vol pensar és què pot passar “si puja algú contagiat”. “Sempre esperes que no et pugui tocar una cosa així, però faig els trajectes amb les finestres abaixades perquè el taxi es ventili”.

“Han pujat molt les comandes dels supermercats”, explica Jordi, que és repartidor de Glovo. Assegura que fa feina perquè és “autònom” i no pot quedar sense ingressos. I també conta que ha canviat molt la manera d’entregar les comandes. “Quan arrib a les cases, molta gent em fa deixar les coses a terra. S’està tenint molt en compte la distància de seguretat. Tothom vol que no hi hagi cap contacte”, assenyala.

“Hauríem d’aturar tots”, diu Carles, que és conductor de l’EMT, que es felicita perquè l’Ajuntament de Palma ha reduït finalment les freqüències dels autobusos. Això sí, reconeix que hi ha preocupació entre els seus companys per si entra més gent amb menys busos circulant per Ciutat.

stats