Política 26/04/2023

El Pi condicionarà pactes electorals a l'eliminació de la moratòria de places turístiques

"Impedeix que les places de lloguer vacacional es puguin intercanviar entre particulars", ha afirmat el candidat regionalista al Parlament, Josep Melià

2 min
Carles Cabrera, Josep Melià i Xisca Mora aquest dimecres

PalmaEl Pi establirà com a prioritat la derogació de la moratòria de places turístiques per a futurs pactes electorals. Així ho ha afirmat aquest dimecres el candidat regionalista al Parlament, Josep Melià, juntament amb la número 2 de la llista i vicepresidenta del partit, Xisca Mora, i Carles Cabrera, el candidat a la batlia de Palma. "La moratòria impedeix que les places de lloguer vacacional es puguin intercanviar entre particulars. La moratòria és un atac als mallorquins i petits empresaris que veuen com no poden vendre les seves places o intercanviar-les a un altre establiment", ha retret Melià.

La moratòria va ser una de les mesures més polèmiques de la llei turística que es va aprovar per decret el febrer de 2022, i de manera definitiva en el Parlament el maig del mateix any. Impedeix la seva compra fins al 2026, i també obliga els consells insulars a establir un nombre màxim de creixement de places que haurà de ser inferior a l'actual borsa.

El Pi va defensar des del primer moment tant l'intercanvi de places com el canvi d'ús d'establiments turístics obsolets per reconvertir-se en habitatges o centres administratius i sanitaris. En aquest segon punt sí que hi va haver un acord amb els partits del Pacte –amb la famosa fotografia també amb els hotelers en el Parlament–, tot i que per ara la mesura no ha tingut efecte, ja que no hi ha hagut casos de canvis d'usos. Des del partit remarquen que l'obligatorietat que hi hagi un 50% d'Habitatge de Protecció Oficial (HPO) –i no el 30% que volia El Pi– lleva atractiu a la proposta.

En canvi, pel que fa a l'intercanvi de places, el conseller de Turisme, Iago Negueruela, va mostrar més reticències. Els regionalistes pensen que el lloguer vacacional, el més afectat per la moratòria, té "molta rotació", i impedir el moviment de places provoca que les que deixin de fer aquesta activitat desapareguin. "No hi ha d'haver cap increment de places a les Balears, però tampoc pot haver-hi una cronificació", sosté.

stats