Política 11/09/2021

El Pi estudia un téntol per arribar a acords

Els melianistes estarien disposats a no fer el congrés de Mallorca de dia 18 aprovat aquest dissabte si es posposa el balear de dia 25 de setembre

2 min
El consell general d'El Pi de Mallorca durant la reunió d'avui.

PalmaEl consell general d'El Pi de Mallorca s'ha reunit aquest dissabte per ratificar la convocatòria del congrés mallorquí per a dia 18 de setembre. El partit regionalista té, a la vista, una altra data important, la de dia 25, amb el congrés de les Balears, en què s'elegirà el nou president de la formació després de la fugida d'Antoni Amengual. Fonts de la línia melianista asseguren que "la immensa majoria del consell general vol que el congrés de Mallorca es faci dia 18 amb la màxima transparència, llistes obertes i vot telemàtic i presencial". Així és el reglament que s'ha aprovat aquest dissabte. Ara bé, si l'executiva balear decideix suspendre el congrés de dia 25, tal com s'ha proposat, també caurà el de Mallorca.

El motiu és perquè els amengualistes i fontistes volen que es faci el congrés un pic aclarit com queda la direcció balear. Els melianistes tenen la majoria a l'executiva mallorquina, però no a la balear. Els estatuts marquen que en tota decisió important hi ha d'haver el consens de dues de les tres illes, i a Menorca i Eivissa els melianistes no hi tenen un pes rellevant.

El téntol seria per negociar el reglament del congrés balear, bessó del conflicte entre les dues parts. La convocatòria o no d'aquest congrés l'haurà de decidir oficialment l'executiva balear. Tenen poques hores per arribar a un pacte, perquè dimecres acaba el termini per presentar les llistes senceres al congrés. En general, el futur d'El Pi està enlaire, fet que provoca preocupació entre alguns militants per la "imatge" que s'està donant. "Som un partit necessari a les Illes Balears i ho hem de demostrar. Necessitam aclarir certes coses", apunten fonts del partit consultades per l'ARA Balears. "No té sentit que hi hagi tants estira-i-arronses", lamenten. Segons ha informat el secretari general del partit regionalista, Tolo Gili, i candidat a president pels melianistes, s'ha aprovat un reglament, però "la majoria del consell recomana retardar tant com sigui possible el congrés". L'objectiu, diu, és intentar "arribar a consensos" per anar "tots junts" siguin quines siguin les candidatures que s'hi presentin.

"S'estan debatent les claus per intentar trobar acords i fer el congrés balear de la manera més unida possible", assegura Gili. És per això que no hi pot haver "dates inamovibles" i el partit "s'està plantejant canviar la data del congrés de Mallorca". El secretari apunta que "la reunió ha estat molt positiva i s'està avançant cap a una unitat que, s'ha de dir, El Pi no havia aconseguit en aquests darrers mesos".

stats