Política 28/10/2017

200 persones a Palma contra la intervenció de Catalunya

A Maó una trentena de manifestants van celebrar la República

Martí Gelabert
2 min
Banderes independentistes, crits de llibertat per als presos polítics i la benvinguda a la República va ser el que es va poder veure i sentir a la concentració d’ahir a la plaça de Cort

PalmaUnes 200 persones es van concentrar ahir a Palma per rebutjar la intervenció autonòmica de Catalunya. La plaça de Cort no va estar tan plena com en altres ocasions i els crits no van tronar tan forts, però el missatge era consistent. Mentre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciava la destitució de Carles Puigdemont i la dissolució del Parlament català, els manifestants reclamaven més democràcia.

El portaveu de la Coordinadora d’entitats per la democràcia –que convocà la prostesta per a les 20 h–, Jaume Mateu, va expressar el seu rebuig a les polítiques de Rajoy.“L’aplicació de l’article 155 invalida un parlament elegit democràticament. Va contra l’essència de la democràcia”, apuntà als mitjans de comunicació. Creu que aquesta mesura és un “xec en blanc” per a Madrid i que “no es pot admetre de cap manera”.

Turistes d’octubre, curiosos, es returaven a la plaça de Cort per escoltar els crits i entendre què passava. L’opinió internacional, però, no ha ignorat què va succeir ahir a Catalunya. I entre els mateixos turistes s’escoltava com comentaven que la concentració era per aquests esdeveniments.

Ara bé, el poder del canvi ha d’estar en el poble. És el que sostingué Mateu, que reivindicà la força de la gent i la seva voluntat per reclamar més democràcia. “Som els ciutadans els que han de ser actius i protagonistes”, subratllà Mateu, qui recordà que “és des de baix i no des de dalt” que s’han de propulsar els canvis. “Hi ha un perill més que evident de regressió. La democràcia s’ha de fer cada dia i hem d’avançar i mai retrocedir”, hi afegí.

A més, Mateu va expressar que depenent de les mesures que dugui a terme l’Estat, ens trobaríem davant d’un “estat policial”. De fet, també va aprofitar per reivindicar la llibertat dels “presos polítics” i advertir que es podrien dur a terme més detenecions. “Creuaríem una línia vermella”, va exposar.

Benvinguda a la República

Per a una hora abans, a les 19 h, també hi havia convocada a Cort una manifestació per donar la benvinguda a la República catalana. A Maó, també, una trentena de persones es van concentrar ahir vespre a la plaça de la Constitució per celebrar la proclamació de la República catalana aprovada al Parlament hores abans. La mobilització es va organitzar a través de les xarxes socials una vegada que va transcendir el resultat de les votacions a la cambra catalana

stats