Política 06/05/2022

Els partits del Govern estudien fer efectiu el decreixement en la llei turística

El decret llei ja obre la porta a una reducció de places amb la congelació de la borsa, però el Pacte vol anar més enllà

2 min
Hotels de la Platja de Palma

PalmaEls partits del Govern balear estan treballant en fórmules per fer efectiu el decreixement en la llei turística. Així ho confirmen fonts del Pacte a l'ARA Balears, després de fer-se la ponència tècnica al Parlament en què s'han començat a acceptar esmenes proposades pels distints partits. En un principi, el decret llei aprovat el febrer suspèn temporalment la possibilitat d'adquirir places turístiques en els pròxims quatre anys i també l'intercanvi entre particulars. Per tant, si una plaça es dona de baixa, aquesta no sortirà al mercat, fet que ja comporta un decreixement. Ara, però, el Pacte vol anar més enllà, amb una fórmula que suposi una major reducció de les places.

L'Executiu illenc ha anat preparant el terreny al llarg d'aquests dies. El conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, va afirmar dimarts que "la reducció de places turístiques no és decréixer econòmicament", ja que el decret preveu acompanyar-la de la modernització i la millora de la qualitat de l'oferta. "No fan falta més places a les Balears", va reiterar. Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, s'hi va sumar en el darrer ple del Parlament, exposant que "no podem continuar creixent en places turístiques perquè al final destrossarem la gallina dels ous d'or que és el turisme a les nostres illes".

MÉS per Mallorca ha estat el soci que s'ha posicionat més clarament a favor del decreixement turístic. Unides Podem també, però la seva mirada s'ha centrat més en les qüestions relacionades amb les condicions laborals dels treballadors del sector i en l'energia, la seva gran bandera perquè és una de les competències del vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes. Ara, segons les fonts del Pacte, el PSIB s'ha mostrat favorable a incloure més fórmules que avalin aquest decreixement, a banda d'una congelació de la borsa, que obre la porta a la reducció de places.

Amb aquest nou rumb, i per si quedava algun dubte, es confirmaria el posicionament en contra del decret del principal partit de l'oposició que, juntament amb Ciutadans, es mostra totalment desfavorable a un decreixement de places i aposta pel "creixement sostenible", un terme que els socis minoritaris del Pacte descriuen com a "incompatible". De fet, el PP ha assenyalat diverses vegades que presentarà una llei turística alternativa al llarg d'aquesta legislatura, per la qual cosa no ha proposat esmenes significatives al decret actual.

stats