Política 08/06/2019

Els partits d’esquerres comencen a parlar de càrrecs a Cort

Malgrat l’avanç de les negociacions sobre els programes, MÉS per Palma encara considera la possibilitat de no entrar en el govern municipal

M. F.
2 min
Els partits d’esquerres comencen a parlar de càrrecs a Cort

PalmaEls acords programàtics per governar l’Ajuntament de Palma els pròxims quatre anys estan pràcticament tancats. Només queden dos punts de fricció que no són de primer ordre. El repartiment de les àrees de gestió ha de començar d’aquesta manera una setmana abans de la presa de possessió del nou equip de govern municipal, el pròxim 15 de juny. I tot apunta que aquest tema serà el que generarà més friccions.

El PSOE fa temps que reivindica que té el triple de regidors que les altres forces. Però Podem ha de lluitar pel seu paper com a segona força d’esquerres més votada. Per la seva banda, MÉS per Palma farà tot el possible perquè els resultats a les urnes no suposin quedar apartat de les regidories amb major impacte polític, com Urbanisme o Mobilitat. Malgrat els problemes, el futur batle socialista, José Hila, ha dit que el repartiment de les regidories i dels càrrecs de responsabilitat es pot resoldre ben aviat.

Durant tota la setmana, les trobades s’han allargat fins a 12 hores diàries. Les tres forces han destacat la bona sintonia i la coneixença mútua després d’haver treballat junts quatre anys.

Tensió a les negociacions

MÉS per Palma va tornar a les negociacions divendres, després d’haver-se aixecat de la taula el dia anterior. Els ecosobiranistes exigien acords en qüestions que van més enllà de l’àmbit de la gestió municipal, i que impliquen el Consell de Mallorca i el Govern però afecten Palma de ple. El batle en funcions, Antoni Noguera, va reclamar l’eliminació del segon cinturó, una decisió que correspon al Consell. També exigí limitar el preu del lloguer i l’arribada de creuers, competències que s’haurien de gestionar amb el Govern balear.

El fet de tornar a la taula negociadora després d’un dia sense participar-hi va suposar la revisió per part dels ecosobiranistes de totes les mesures acordades pels socialistes i els de Podem dijous per introduir-hi les seves aportacions. MÉS per Palma deixa entreoberta la possibilitat de no entrar a l’equip de govern municipal i donar suport extern a la investidura d’Hila. Tot i que Neus Truyol i Antoni Noguera han manifestat les seves ganes de continuar amb el nou model de ciutat que es va posar en marxa la passada legislatura, no ho volen fer a qualsevol preu.

El grup negociador està format per Neus Truyol, Llorenç Carrió, Catalina Trobat i, puntualment, Antoni Noguera, per part dels ecosobiranistes. De la formació morada negocien els tres futurs regidors Rodrigo Romero, Sonia Vivas i Alberto Jarabo. Els socialistes que seuen a la taula negociadora són Joana Maria Adrover, Xisco Dalmau i també puntualment el futur batle, José Hila.

stats