Política 10/09/2018

Els comuns animen a participar en l'Onze de Setembre per "fer avançar Catalunya"

Cs no assistirà a cap acte del Govern i el PSC acusa l'independentisme d'haver-se "apropiat" de la Diada

Acn
4 min
La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, en roda de premsa

BarcelonaEl grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem ha fet una crida a participar en l'Onze de Setembre per "fer avançar Catalunya" i construir, així, un país "feminista, amb justícia social i ambiental" i on els drets i llibertats "no siguin mai més vulnerats". En un comunicat, els comuns defensen la Diada com una "data assenyalada per a un espai catalanista i d'esquerres" com el seu. Per això volen que aquest dimarts sigui "d'objectius compartits" i que mobilitzi "la majoria de la ciutadania d'un país mestís i divers".

En aquest context, el grup parlamentari dels comuns participarà en els actes institucionals de la Diada "que tenen voluntat de representar la pluralitat" de l'espai. Seran a l'acte de lliurament de la medalla d'honor del Parlament a les 19 h i s'afegiran a l'acte institucional del Govern un cop arribi a la plaça Sant Jaume, sense passar pel Born. La resta de grups de l'oposició no participaran en cap dels actes institucionals.

Catalunya en Comú-Podem assegura que és una Diada "inusual", en primer lloc a causa de la presència de "presos polítics", "un fet que no pot ser normalitzat" i l'alliberament dels quals han tornat a demanar. I, en segon lloc, pel canvi de govern a l'Estat, que obre "un nou escenari d'esperança perquè Catalunya pugui avançar socialment i políticament", insisteixen. Per tot plegat, els comuns apunten que l'estat autonòmic "està esgotat" i asseguren que la via unilateral "ha fracassat". Per això defensen una "proposta nacional inclusiva des del diàleg i el sentit comú, que permeti desbloquejar l'actual conflicte polític; el reconeixement del dret de Catalunya a decidir lliurement el seu futur i l’aposta per un republicanisme real".

Els comuns asseguren que el curs polític que s'inaugura aquest setembre estarà marcat pel "repte" de mantenir viu "l'esperit reivindicatiu i l'onada de lluites als carrers". Així, asseguren que la formació "s'hi compromet activament, i reconeix a aquests col·lectius organitzats la legitimitat per marcar l’agenda que ha de guiar l'acció institucional". En paral·lel, reclamen al Govern "mesures institucionals urgents" per "reprendre l'activitat" al Parlament i que "deixi de desatendre les necessitats urgents de la gent". També exigeixen al govern de Pedro Sánchez que retiri els recursos al Constitucional contra diverses lleis catalanes.

El PSC carrega contra el Govern

El secretari de política municipal del PSC, Jaume Collboni, ha anunciat aquest dilluns que el grup parlamentari socialista preguntarà al Parlament quin ha sigut el cost dels actes institucionals de la Diada. En roda de premsa, Collboni ha manifestat que el partit vol saber quines despeses s'han destinat a finançar una celebració adreçada "només a la meitat dels catalans" i que vol "convertir" l'Onze de Setembre en la diada de l'independentisme. El també president del grup municipal socialista de Barcelona ha lamentat que els independentistes s'hagin "apropiat" de la Diada i ha demanat una celebració "per a tots", "inclusiva" i "respectuosa".

Una vegada més, el PSC ha reclamat una Diada que representi un sentiment de pertinença nacional, "obert", "transversal" i "plural", i ha recordat que això es va "trencar" quan va començar el procés independentista i "s'ha agreujat" amb el president Torra. "Els independentistes s'han apropiat indegudament de les institucions que són de tots i de les efemèrides com la Diada", ha criticat Collboni. Davant d'això, el líder socialista barceloní ha avisat que el seu partit ho denunciarà cada any i que treballarà per una celebració que "sumi" i no que "divideixi".

Durant la roda de premsa a la seu del partit, ha reiterat que la formació participarà en l'ofrena floral a Rafael Casanova, en el lliurament de la medalla d'honor del Parlament a l'Associació de Mestres Rosa Sensat i en diferents actes d'homenatge a tot el territori. "No participarem en els actes que considerem que han creuat la línia del respecte al pluralisme i la cohesió social i que confonen la Diada catalana amb la dels independentistes", ha argumentat.

"Respecte, reconciliació i reformes", ha destacat Collboni en relació amb el plantejament dels socialistes per a la Diada. Amb tot, ha admès que el seu posicionament "no és fàcil" i que reben crítiques "per les dues bandes". Collboni ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que enguany no assistirà a la manifestació impulsada per l'ANC i Òmnium, i l'ha acusat de tenir "poca coherència" perquè assisteix a les mobilitzacions independentistes "depenent de com bufa el vent".

Collboni també ha afirmat que el govern de Torra "no accepta la realitat" i que no es dedica a allò "que preocupa la gent". En concret, ha lamentat que no s'interessi pels problemes "reals" com l'habitatge, el començament del curs escolar i la manera de capgirar les retallades en salut "introduïdes pel govern d'Artur Mas". "La negació de la realitat porta el Govern a estar absent de la realitat dels catalans i les catalanes", ha apuntat.

Ciutadans no participarà en cap acte del Govern

Al seu torn, el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha reiterat aquest matí que la formació taronja no assistirà a cap acte institucional del Govern per la Diada i ha avançat que n'organitzaran un de paral·lel a Barcelona amb la presència d'Albert Rivera i Inés Arrimadas. "El nostre acte insistirà en el missatge que lluny de l'enfrontament i la divisió s'ha d'apostar per la unió i la concòrdia", ha comentat Carrizosa. "El Procés s'ha carregat moltes coses però una de les més clares ha sigut l'Onze de Setembre", ha reflexionat en veu alta el portaveu de Cs al Parlament. Paral·lelament, Carrizosa ha carregat contra la manifestació de l'ANC i Òmnium –batejada com a Diada de la República– i ha assegurat que es tracta d'una concentració "patrocinada pel Govern". El portaveu de Cs ha assegurat que demanaran detalls dels "diners públics" destinats a la manifestació i ha posat d'exemple "els recursos informàtics del departament liderat pel conseller Puigneró que serviran per comptar els assistents".

stats