Política 27/10/2020

El Parlament dona llum verda al sostre de despesa del Govern per als pressupostos del 2021

A més dels partits de l'esquerra, Ciutadans també hi ha votat a favor

Maria Llull
2 min
La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, durant la presentació del sostre de despesa en el Parlament

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa no financera de 4.726 milions d'euros amb el qual el Govern elaborarà els pressupostos del 2021 –la intenció de l'Executiu és que estiguin en vigor l'1 de gener. Aquest sostre rècord servirà per "atendre una situació extraordinària" provocada per la crisi del covid-19. Els sostre s'ha aprovat amb 36 vots a favor (PSIB, MÉS per Mallorca, Podem, Més per Menorca i Ciutadans), 19 en contra (PP, El Pi i Vox) i cap abstenció.

Sánchez ha explicat que el sostre de despesa per al 2021 ha augmentat un 7,8% respecte del del 2020, amb 342,7 milions més. Segons la consellera, aquest increment servirà per afrontar la crisi, la reactivació de l'economia i la diversificació, així com per fer front a la despesa sanitària i social. Cal recordar que el Govern preveu una caiguda d'un 28,8% a final del 2020, encara que augmentarà un 13,1% el 2021 per la recuperació del sector turístic.

En canvi, el diputat del PP, Toni Costa, ha criticat de valent les previsions del sostre de despesa, amb un càlcul "incorrecte" dels ingressos procedents dels impostos a les Balears. També ha recordat que les bestretes a compte que rebrà el Govern el 2021 es liquidaran dos anys després i que això generarà greus problemes de finançament. "Vindrà el 2023 i li cauran 1.000 quilos. Tant de bo trobem recursos", ha afegit, a més de criticar la "despesa descontrolada i desbocada del Govern".

Per part de Ciutadans, Juan Manuel Gómez també ha mostrat preocupació per la despesa supèrflua i ha subratllat que, encara que el seu partit dona suport al sostre de despesa, el vot de confiança "és amb condicions" i a l'espera que els recursos repercuteixin en el pla de reactivació.

El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha criticat que el Govern no hagi fet servir els anys de bonança econòmica "per reduir el deute", que a hores d'ara és de 9.329 milions d'euros.

Quant als partits que donen suport al Govern, la diputada de Podem, Antònia Martín, ha assenyalat que "la inversió pública" serà clau en els comptes de l'any que ve perquè les Balears siguin líders "en protecció social, sostenibilitat ambiental, drets laborals i creació de riquesa". El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha destacat que "s'ha de valorar més que mai la protecció social de les persones i l'educació".

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha recordat que les opcions per afrontar la crisi "són poques" i que "l'increment de deute" n'és una.

stats