Política 27/11/2018

El Parlament rebutja regular el tot inclòs aquesta legislatura amb els vots del PP, el PSIB i MÉS

La Conselleria de Turisme, controlada per MÉS, vol presentar el projecte abans de les eleccions, però diu que no hi haurà temps de fer tots els tràmits parlamentaris

Jaume Ribas
3 min
La diputada de Podem Laura Camargo en una fotografia d'arxiu.

PalmaPodem no ha aconseguit que el ple del Parlament aprovàs aquest dimarts la seva moció a fi que el Govern hagués de regular l'oferta hotelera de tot inclòs abans de la dissolució de la Cambra el 2019, quan es convoquin les properes eleccions autonòmiques. Els vots del PP, el PSIB i MÉS per Mallorca han tombat una iniciativa de Podem, que, en canvi, ha rebut el suport d'El Pi i Ciutadans i l'abstenció de MÉS per Menorca.

La diputada morada Laura Camargo, que ha defensat la moció de Podem, no ha acceptat una esmena conjunta de socialistes i ecosobiranistes, que els hagués permès comprometre's només a presentar un projecte, no a aprovar-lo. La Conselleria de Turisme, en mans de MÉS per Mallorca, vol registrar un projecte però fa setmanes que manté que no hi ha temps per complir els tràmits parlamentaris i la regulació del tot inclòs aquesta legislatura.

La regulació de l'oferta turística de tot inclòs era un dels compromisos assumits per les forces d'esquerres als Acords pel Canvi que sembla que no es complirà. La consellera de Turisme, Bel Busquets, ha topat amb les reticències del sector (especialment de la patronal hotelera), dels consells de Menorca i d'Eivissa i del PSIB de la mateixa presidenta del Govern, Francina Armengol, que temen una polèmica turística a finals de legislatura. El Partit Popular ha recorregut a l'argument de la diferència d'opinió entre els partits progressistes com un motiu més per aturar la regulació.

La moció de Podem incloïa una sèrie de demandes a l'hora de regular, com ara assegurar un 35% de producte regular o limitar que poguessin crear nous establiments de tot inclòs. Aquests punts tampoc no han estat acceptats pels dos partits del Govern, que en canvi s'han compromès a esmenar els pressupostos per incloure una ràtio que vinculi el nombre d'inspectors turístics a les llicències.

El PP volia demanava baixar els impostos

El ple del Parlament també votava avui una proposició de llei del PP per fer una rebaixa fiscal generalitzada. Els conservadors fa més d'un any i mig que insisteixen en la baixada d'impostos i insisteixen "que ara es pot" i que s'ha de "tornar els esforços" que els ciutadans varen fer durant la crisi. L'esquerra, en canvi, creu que una rebaixa fiscal a obligaria a fer retallades i recorda que s'han introduït noves deduccions de l'IRPF i altres mesures.

Aquest dimarts, el ple votava si admetia o no a tràmit la proposta del PP. Els vots del PSIB, de Podem i de MÉS han tombat la proposta. La portaveu adjunta del PP, Maga Prohens, ha dit que "ja està bé de vendre fum, d'anunciar rebaixes i deduccions que mai arriben enlloc" i que "gairebé ningú nota seus efectes". Prohens ha insistit que "es tracta d'una reforma fiscal per a les classes mitjanes i baixes" adreçada a col·lectius com els autònoms o els joves que volen emancipar-se.

Demanen tornar als dos períodes de rebaixes

El Parlament ha aprovat també una proposta per modificar la llei estatal a fi de desfer la liberalització d'horaris i temporades i que només hi hagi dos períodes de rebaixes l'any. El Pi, que ha presentat la iniciativa, ha aconseguit el vot favorable de tots els diputats del ple excepte tres: Montse Seijas, que s'ha abstingut, i els dos diputats de Ciutadans, que hi han votat en contra.

El diputat regionalista Josep Melià.

Josep Melià ha defensat la iniciativa i serà un dels tres diputats que hauran d'anar a defensar-la al Congrés, que finalment decidirà acceptar o no la proposta de la Cambra balear i modificar l'article 25 de la Llei estatal 7/1996 del comerç minorista. Els altres dos noms es donaran a conèixer demà. Els representants de la patronal del petit comerç Pimeco han assistit al ple convidats pels grups, que asseguren que es beneficiarien de tornar al dos períodes de vacances tradicionals, un a principi d'any i un a final d'estiu.

stats