Política 17/12/2020

Cs dona suport al pressupost de Salut, però també vota a favor de les esmenes dels altres partits (menys de Vox)

La segona jornada del debat dels pressupostos del Govern al Parlament acaba amb 10 esmenes aprovades de 323

Maria Llull
4 min
La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez.

PalmaCiutadans ha anunciat al ple del Parlament d'aquest dijous el seu suport als comptes de la Conselleria de Salut per al 2021 –1.933.200 milions d'euros–, que es votaran aquest divendres amb la resta de l'articulat dels pressupostos, però també ha votat a favor de les esmenes parcials dels partits de l'oposició, excepte de les de Vox. "Donarem suport al pressupost d'aquesta conselleria, cosa que no farem amb la resta", ha dit el diputat de Cs Juan Manuel Gómez durant el debat en el ple del Parlament d'aquest dijous. "Ara bé, no hem renunciat a les esmenes que hem presentat i donarem suport a les esmenes d'altres grups", ha afegit, i ha esmentat El Pi, el PP i el grup mixt.

A més de criticar la partida de Salut per al 2021, el PP i Vox han carregat contra la gestió que està fent Patricia Gómez de la pandèmia, a qui han acusat de manca de transparència. La diputada popular Tània Marí, qui ha demanat la dimissió de la consellera, també ha criticat Gómez per haver "desmantellat l'Atenció Primària" i haver minvat un 20% el pressupost del programa de detecció precoç càncer.

"Dir que l'Atenció Primària ha desaparegut és un insult", ha respost, per part seva, Patricia Gómez, qui ha recordat que "els informes de Salut estan publicats i que hi ha periodistes que treballen per oferir les dades". "No només treballam per la pandèmia, sinó que també esper poder complir els nostres compromisos. Es pot fer més i millor, i hi ha millors consellers. Però la cosa fàcil seria dimitir", ha sentenciat.

Pel que fa a les esmenes, de les 91 que s'han mantingut en el ple, només se n'ha aprovat una. En total, aquest dijous s'han aprovat 10 esmenes d'un total de 323. Aquesta esmena de Salut, de Ciutadans, inclou una partida de 10.000 euros per a la visualització de malalties minoritàries i l'EPOC.

El debat i aprovació dels pressupostos, gràcies a la majoria dels partits d'esquerres, finalitzarà aquest divendres. La votació definitiva es farà després que es votin les esmenes a les àrees d'Agricultura, Pesca i Alimentació, i de Mobilitat i Habitatge.

Mir critica que l'oposició ignora les competències del Govern

Aquesta segona jornada de debat dels pressupostos ha començat amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori, que el 2021 tindrà un pressupost de 147,3 milions d'euros. El conseller Miquel Mir ha lamentat que moltes de les esmenes de l'oposició han ignorat el repartiment de competències entre les diverses institucions.

Sobre l'esmena a la totalitat de Vox, Mir ha indicat que demostra que el partit d'extrema dreta "ni s'havia llegit la proposta de pressupostos de la Conselleria. "Vostès no fan feina, fan ideologia. Els importa un rave el medi ambient, perquè la seva única feina és fer ideologia sectària", ha afegit.

D'altra banda, només ha tirat endavant una esmena de Més per Menorca relativa a Medi Ambient –se'n votaven 92–, gràcies a la qual s'incorporen als pressupostos 35.000 euros per a la Xarxa Ictib de custòdia del territori.

Després de Medi Ambient ha estat el torn de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització, a la partida de la qual no s'ha incorporat cap esmena de les 37 pendents de votació, malgrat que el PSIB i El Pi havien arribat a un acord per crear una partida per fer campanyes informatives sobre el covid-19. El PP no ha acceptat aquesta esmena transaccionada i l'original ha estat rebutjada.

"Ens podem negar a una transacció in voce i no hem de donar més explicacions", ha dit la diputada del PP, Núria Riera, qui ha al·legat que els populars no coneixien el contingut de l'esmena. "Jo personalment li he enviat un whatsapp per explicar-l'hi", ha replicat la representant d'El Pi, Maria Antònia Sureda. El president del Parlament, Vicenç Thomàs, ha tancat la polèmica explicant que el reglament no permet una transacció sense unanimitat. De les 37 esmenes que s'han presentat no se n'ha aprovat cap.

Quant al debat de les esmenes de la Conselleria d'Afers Socials, la crisi social causada per la pandèmia de covid-19 n'ha estat un dels temes principals, juntament amb els problemes per accedir a l'ingrés mínim vital. La diputada del PP Marga Duran ha criticat que els quasi 245 milions pressupostats per a l'any que ve no seran suficients per arribar "a totes les persones que ho necessitin" i ha qualificat de "frau" l'ingrés mínim vital estatal. "Amb les condicions que han posat per rebre la renda social garantida, hi haurà persones que no podran cobrar cap prestació", ha afegit. Per part seva, Santiago ha reconegut "els problemes" que ha causat el coronavirus, però també ha recordat el compromís del Govern amb els serveis socials.

Per altra banda, el diputat d'extrema dreta Sergio Rodríguez ha reiterat el discurs antiimmigració habitual de Vox i ha rebut les crítiques del representant de Ciutadans, Juan Manuel Gómez.

En total, s'han aprovat 5 de les 51 esmenes que els partits han presentat als pressupostos de la Conselleria d'Afers Socials. Dues han estat de Ciutadans, i serviran per incloure-hi una partida de 50.000 euros per a formació en matèria de prevenció i protecció d'abusos a menors i adolescents per a professionals que treballin amb menors; i una línia de 100.000 euros d'ajudes per a ajuntaments i consells en matèria de mediació intercultural. Una altra de les esmenes que s'han aprovat ha estat d'El Pi, sobre la convocatòria d'una línia de subvencions per valor de 100.000 euros per construir equipaments esportius. Les altres dues esmenes han estat del PP i inclouen 30.000 euros per al projecte de construcció del geriàtric del Migjorn Gran i 50.000 euros per al projecte de construcció del centre de dia a Alaró.

La jornada ha acabat amb la votació de les esmenes als comptes de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius que dirigeix el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes. Les tres que s'han aprovat han estat presentades per El Pi i fan referència a donar ajudes per valor d'1 milió d'euros per comprar maquinària industrial, augmentar la partida de l'Institut d'Indústries Culturals 30.000 euros i adquirir 200.000 euros en vals d'aparcament per incentivar el comerç de proximitat.

stats