Política 29/11/2018

El Parlament basc denuncia que la Constitució té una "base antidemocràtica" perquè imposa la unitat d'Espanya

El text, aprovat per PNB i Bildu, també insisteix en la il·legitimitat de la monarquia

Ara
2 min
El parlament basc denuncia que la Constitució té una "base antidemocràtica" perquè imposa la unitat d'Espanya

VitoriaEl Parlament basc ha denunciat aquest dijous, amb el suport de PNB i EH Bildu, "la base antidemocràtica i històricament falsa" de la Constitució espanyola perquè "imposa" la unitat d'Espanya, i ha reivindicat que qualsevol reforma constitucional o procés constituent ha de "donar resposta als actuals reptes de blindar els drets socials, garantir les llibertats i reconèixer i articular el caràcter plurinacional i plurilingüe de l'Estat en clau federal i/o confederal, i que s'ha d'incorporar al text constitucional el principi de lliure determinació ".

EH Bildu ha presentat a la cambra basca una iniciativa sobre la celebració del 40 aniversari de la Constitució espanyola que tindrà lloc el 6 de desembre i ha acordat amb el PNB un text que comptarà amb el suport parcial de Elkarrekin Podem. A causa a la jornada de donació de sang que s'està celebrant el Parlament basc les votacions tindran lloc al final de la sessió de demà. En el text acordat per EH Bildu i PNB, que PSE i PP han rebutjat, el Parlament basc afirma que "la majoria de la ciutadania de la Comunitat Autònoma d'Euskadi no va donar suport a la Constitució en el referèndum del 1978" i assenyala que "aquell dèficit de legitimació perdura fins al dia d'avui ".

Així mateix, subratlla que la Constitució espanyola de 1978 "es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols". Per això, destaca que "la unitat des de la imposició i la pertinença des de l'obligació suposava i suposa construir l'estat espanyol des d'una base antidemocràtica i històricament falsa, perquè aquesta unitat no va ser, ni és, conseqüència de la lliure adhesió i voluntat dels pobles".

El Parlament basc també assenyala que la interpretació juridicopolítica d'actualització dels drets històrics del poble basc "permet reconèixer el dret i la capacitat dels bascos per decidir, expressar i exercir la seva voluntat col·lectiva de cara a la consecució de fórmules de convivència acordades voluntàriament i d'establir mecanismes que garanteixin que els compromisos assolits seran respectats".

A més, subratlla que "en una societat democràtica, tot càrrec públic de representació de la ciutadania ha de ser elegit i renovat periòdicament a través d'eleccions" i assenyala que "aquest principi i valor s'ha de fer extensiu a la prefectura de l'Estat" en al·lusió a la monarquia. Finalment, el Parlament Basc expressa la seva voluntat de no participar en les celebracions del 40è aniversari de la Constitució espanyola que tindran lloc el 6 de desembre.

stats