Cort
Política 23/06/2022

Cort perd dos regidors en una setmana, però Hila encara manté la majoria

El batle de Palma ha destituït aquest dijous el regidor d'Unides Podem Rodrigo Romero, qui ha accedit a entregar l'acta a petició del partit

4 min
El batle, José Hila, en un Ple de Cort a una imatge d'arxiu.

PalmaUn regidor menys per setmana. Aquest és el ritme que duu l'equip de govern de Cort des de dijous passat, quan el batle, José Hila, va destituir l'aleshores edil de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas (Unides Podem). Exactament set dies després, el mateix Hila ha destituït el seu company de partit Rodrigo Romero. L'origen d'ambdues mesures, però, ha estat el mateix: un comunicat elaborat per Vivas i Romero en nom del partit en què carregaven contra el seu soci MÉS per Palma, document del qual ahir van sortir més detalls a la llum en uns àudios filtrats. També en els dos casos els dos edils han accedit a tornar les seves actes –a petició de la formació lila–, fet que permet al govern d'Hila mantenir la majoria a Cort.

En el cas de Romero, el Consistori ha fet públic el decret de destitució aquest dijous a les 15 h, hores després que Unides Podem li ho sol·licitàs expressament per "una manca de confiança", segons ha comunicat el portaveu de Podem Palma, Jesús Jurado. A diferència de com va passar amb Sonia Vivas, Hila no ha pres la decisió tot d'una, sinó que s'ha posat en contacte amb el regidor per donar-li l'oportunitat de dimitir, però Romero ha rebutjat l'oferta. A conseqüència d'això, la seva àrea ha passat a mans del regidor Alberto Jarabo.

Ara bé, Jesús Jurado ha advertit que el partit haurà de "treballar en els propers dies" en el nou organigrama a Cort. "Ara mateix no sabem com quedarà, ni com es farien els canvis d'àrees o de departaments. Hem d'esperar que Rodrigo torni l'acta i seure per veure com reorganitzam l'equip de govern", ha explicat. De fet, la formació encara espera que arribi l'acta de Sonia Vivas perquè n'agafi el relleu l'actual directora general de Participació Ciutadana i número quatre de Podem Palma, Clàudia Costa.

Reconfiguració interna

Pel que fa al seu lloc dins el partit, el ja exedil de Promoció Econòmica i Ocupació ha formalitzat aquest mateix dijous horabaixa la renúncia a la seva acta. El procediment es començarà a tramitar dilluns i, a continuació, es durà al ple ordinari del 30 de juny. En tenir el vistiplau, el partit sol·licitarà a la Junta Electoral Central les credencials del nou edil perquè pugui prendre possessió de l'acta al ple de juliol.

Això permetrà que el número cinc de les llistes de Podem a les eleccions municipals de Palma del 2019 ocupi el lloc de Romero. Es tracta de Jordi Vila, l'actual gerent de l'Empresa Funerària Municipal de Palma, qui aquest mateix migdia ja ha fet declaracions davant la premsa. Preguntat pels mitjans de comunicació, Vila ha contestat a una de les crítiques que Romero feia als àudios filtrats a la premsa contra l'Empresa Funerària. "Jo no tenc constància de cap element que pugui posar-ne en dubte la gestió. I deman que si existeix, que es digui com més aviat millor per poder rebatre-ho o millorar la comunicació cap al ciutadà", ha manifestat.

Segons Jurado, "els àudios, amb afirmacions cap a la formació i companys de l'Ajuntament", han fet que Romero ja no tingui "la confiança" del partit. "Hem parlat amb la secretària general autonòmica i s'ha pres aquesta decisió internament al partit", ha subratllat el portaveu de Podem a Palma. Sobre un possible acord entre la formació i el regidor afectat abans de fer la petició al batle de destituir-lo, Jurado ha assegurat que han trobat a faltar "explicacions sobre el comunicat i sobre el que diuen els àudios per part seva". "Pensam que hi ha contradiccions i coses que no queden clares", ha lamentat.

Cal recordar que els àudios filtrats provenen del que sembla una conversa privada entre Romero i una altra persona, en què ell assegura que és l'autor del comunicat que es va fer contra Neus Truyol. Encara que en un primer moment el regidor va assumir l'autoria compartida de l'escrit, l'endemà se'n va desmarcar i des d'aleshores havia negat públicament que ell hi hagués participat. Ara, aquests àudios revelen que l'edil havia mantingut dues versions contradictòries sobre l'autoria d'aquest escrit.

Crítiques i insults als seus socis

"Tu i jo som majoria. Ja està. MÉS que s'arregli per haver fet això. Són les conseqüències", diu Romero en els àudios adreçant-se aparentment a la seva excompanya Sonia Vivas sobre el comunicat elaborat pels ecosobiranistes en contra del Pride de Palma. "Estic fins als collons d'aquesta gent. Hauran d'asseure's a negociar i anar com la seda", declara tot seguit sobre el partit amb qui governa en coalició a Cort. El regidor arriba a parlar de la possibilitat que els fessin fora de Cort –la qual cosa fa pensar que els àudios són d'abans de dijous, quan el batle va informar que destituïa Vivas. "Si ens fan fora, quedarem al galliner, donant canya", afirma. No obstant això, més tard puntualitza: "Intentaran fer-nos fora, segur. Però partir, això mai".

L'edil va més enllà en les seves declaracions i carrega contra la seva sòcia Neus Truyol i els seus companys de partit . "A Truyol la tenc en el punt de mira, no l'amollaré. Com un pitbull, no l'amollaré. Ja m'és igual tot", manifesta. Sobre el portaveu de l'equip de govern de Palma, Romero diu: "Si Alberto no hi vol participar, que en quedi fora. Però si és un fracassat. No és capaç de regular les terrasses de Santa Catalina, ni obrir la plaça Major". Fins i tot critica altres membres d'Unides Podem que no són dins l'equip municipal, però que formen partit del partit a Palma, com és el cas de Jesús Jurado. "Si vols, puc quedar amb Jover, perquè amb Jurado oblida-te'n, és un puta mentider". 

stats