Societat 23/06/2022

És lícit difondre una conversa privada quan n'ets part?

Els àudios filtrats a la premsa del regidor de Palma Rodrigo Romero obren el debat sobre el dret a la informació i a la intimitat

4 min
Difondre el contingut d'una conversa privada pot ser un atac als drets fonamentals a la intimitat, a la imatge o a l'honor.

Palma"Tu i jo som majoria. Ja està. MÉS que s'arregli per haver fet això. Són les conseqüències". Així s'expressava el regidor d'Unides Podem de Palma Rodrigo Romero en uns àudios extrets d'una conversa aparentment personal difosos pel diari dBalears aquest dimecres. En aquestes declaracions fa referència al document –en el qual nega públicament haver participat– que va fer explotar una guerra de comunicats en el si del govern de Cort la setmana passada. Aquests fets van culminar dijous amb la destitució de l'edil Sonia Vivas, a la qual sembla fer referència quan diu "tu i jo som majoria". Si bé no es pot demostrar que la persona a la qual anaven adreçades les afirmacions era la mateixa Vivas, aquesta filtració obre un debat: poden les parts d'una conversa privada compartir-ne el contingut?

Segons el professor de Ciències de la Informació i Comunicació de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), Sergio de Juan-Creix, el fet de difondre el contingut d'una conversa privada sense el consentiment de l'altra part implicada pot vulnerar el dret a la intimitat de la persona afectada. De Juan-Creix, qui també és expert en Dret, adverteix en aquest sentit que "no és delicte enregistrar una conversa", perquè no vulnera "el dret al secret de les comunicacions" quan tu n'ets part. Ara bé, el fet de difondre'n el contingut sí que pot ser "un atac als drets fonamentals a la intimitat, a la imatge, a l'honor o als tres alhora". Però abans, cal recordar els antecedents del cas de Vivas i Romero.

La mateixa Vivas va reconèixer que ella i el seu company, Romero, havien elaborat un comunicat en nom de tot el partit en el qual carregaven contra el seu soci de Pacte, MÉS per Palma i, en concret, contra la seva líder Neus Truyol. De fet, ella es va expressar en els mateixos termes que el regidor, dient que eren "la majoria" (Podem té a Palma tres regidors) i que es tractava d'un escrit "del grup municipal". El document en qüestió va ser una reacció a un altre comunicat que poques hores abans havien difós els ecosobiranistes per informar que no participarien en la Pride Week de Palma, organitzada per l'àrea de Vivas. Encara que en un primer moment Romero va assumir l'autoria compartida de l'escrit, l'endemà se'n va desmarcar i des d'aleshores ha negat públicament que ell hi hagués participat.

Ara, aquests àudios revelen que Romero ha mantingut dues versions contradictòries sobre l'autoria d'aquest comunicat, de manera que poden demostrar que el regidor ha mentit al respecte i afectar així la seva imatge o honor, a banda de la intimitat. Tot i que el professor de la UOC deixa clar que, en cap cas, està valorant la situació concreta entre els dos regidors, assenyala que si una persona es veu en aquestes circumstàncies, podria interposar mesures legals per "vulnerar el dret a la intimitat", com a mínim.

Dues opcions: querella o demanda

Davant això, puntualitza que hi ha dues opcions: querellar-se contra la persona que ha difós el contingut o demandar-la. La primera opció és "una denúncia privada, que és penal, reservada per als casos més greus", mentre que la segona "és una denúncia civil". Com a exemple de cas que hauria de seguir la via penal posa el de Santi Millán, perquè "hi ha delicte". Aleshores, a més, "el Ministeri Fiscal també pot actuar d'ofici", sempre que es tracti de delictes públics. En canvi, "la via civil la fan servir molt les persones de la premsa rosa", exemplifica.

Sigui com sigui, De Juan-Creix subratlla que "cal avaluar cada cas i la seva casuística", i que aquests extractes de converses privades no sempre són vàlids com a prova per incriminar ningú. "Pot estar manipulat de moltes maneres, no saps què ha passat abans de la conversa, si estan de broma, si han pres unes canyes... S'ha d'anar alerta amb aquestes filtracions", adverteix el professor de Ciències de la Informació.

Insults a membres del partit

En el cas de Romero, el que es desprèn de les declaracions és que les va fer en un ambient distès. "Estic fins als collons d'aquesta gent. Hauran d'asseure's a negociar i anar com la seda", declara en un moment donat presumptament sobre MÉS per Palma. De fet, el regidor arriba a parlar de la possibilitat que els fessin fora de Cort –la qual cosa fa pensar que els àudios són d'abans de dijous, quan el batle va informar que destituïa Vivas. "Si ens fan fora, quedarem al galliner, donant canya", afirma. No obstant això, més tard puntualitza: "Intentaran fer-nos fora, segur. Però partir, això mai".

L'edil va més enllà en les seves declaracions i carrega contra la seva sòcia, Neus Truyol, i els seus companys de partit. "A Truyol la tenc en el punt de mira, no l'amollaré. Com un pitbull, no l'amollaré. Ja m'és igual tot", manifesta. Sobre el portaveu de l'equip de govern de Palma, Romero diu: "Si Alberto no vol participar, que quedi fora. Però si és un fracassat. No és capaç de regular les terrasses de Santa Catalina, ni obrir la plaça Major". Fins i tot critica altres membres d'Unides Podem que no són dins l'equip municipal, però que formen partit del partit a Palma, com és el cas de Jesús Jurado. "Si vols, puc quedar amb Jover, perquè amb Jurado oblida-te'n, és un puta mentider". A hores d'ara, ni la formació lila ni l'Ajuntament de Palma han reaccionat a aquestes declaracions, tot i que en ambdós casos asseguren que estan tractant aquesta qüestió.

stats