Política 30/07/2020

El Pacte modifica la relació de llocs de treball del Consell de Mallorca amb l'oposició de la majoria dels sindicats

El ple de la institució insular aprova una moció perquè les entitats locals puguin utilitzar els seus romanents

Maria Llull
2 min
Façana de l'edifici del Consell de Mallorca

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous una modificació de la relació de llocs de treball (RLT) amb els únics vots a favor dels partits del Pacte. Aquest canvi, que afecta unes 280 places de les aproximadament 1.250 que hi ha al Consell, també té l'oposició de la majoria dels sindicats. Tant CCOO, STEI, CSIF i USO, els quals es varen negar a participar en la mesa de negociació, s'han manifestat en contra d'aquesta decisió, que sí que té el suport d'UGT –que no arriba al 25% de representació sindical. "Es tracta d'una modificació majoritàriament organitzativa, la qual ja estava inclosa en els pressupostos d'enguany", ha apuntat el conseller insular d'Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom.

L'aprovació de la modificació preveu 40 places noves per al cos dels Bombers de Mallorca i 13 per al Departament de Presidència, amb l'objectiu de regular l'assumpció de les competències d'Igualtat i Diversitat. A més, dins la nova RLT s'han regularitzat 11 places del Departament d'hisenda i Funció Pública i s'han estructurat els de Territori, Turisme, i Mobilitat i Infraestructures. També s'han regularitzat les places de cinc caps de servei –Joventut, Turisme, Coordinació, Igualtat i Hisenda i Pressupostos. Tres d'ells seran de lliure designació.

Un altre dels canvis que inclou aquesta modificació és la privatització de la primera revisió mèdica del servei de medicina esportiva, que a partir d'ara serà a càrrec d'una empresa externa. "S'ha ampliat aquest servei, i això ha implicat que una empresa faci aquesta primera revisió. Tot el personal que feia aquesta tasca ara passa a fer segones revisions i també desenvoluparà programes d'investigació de temes com l'obesitat infantil, les morts sobtades o el suport a ajuntaments".

Els sindicats carreguen contra la modificació

A més dels partits de l'oposició, alguns representants sindicals han participat en el ple del Consell per demanar que aquesta modificació no es tiràs endavant. La portaveu del comitè d'empresa i presidenta de la junta de personal, Lucía Castelló (CCOO), ha assenyalat que els sindicats desconeixen "el document definitiu de la nova RLT" i ha criticat que fossin cridats per negociar només 24 hores abans de la seva aprovació.

Castelló també ha destacat que una mesa de negociació no es pot sustentar en només un dels sindicats amb representació al Consell de Mallorca. "Aquesta modificació també inclou baixades de complements salarials sense justificació", ha dit, a més d'indicar que els sindicats recorreran contra la modificació.

Per part de l'oposició, la consellera d'El Pi, Xisca Mora, s'ha sumat als sindicats i ha demanat la retirada de la modificació de l'RLT i ha criticat la manca de quòrum a la mesa de negociació. "No poden esperar a dur-la amb consens?", ha dit. La consellera de Ciutadans, Beatriz Camiña, també ha fet referència a les pujades de sou que preveu l'RLT i Mauricio Rovira, del PP, ha reclamat una "justificació tècnica dels caps de servei del Consell" en relació amb els canvis.

Moció per a la utilització dels romanents per part de les entitats locals

D'altra banda, el ple de la institució insular ha aprovat una moció per a la utilització dels romanents per part de les entitats locals, que ha estat signada per tots els partits llevat de Vox. D'aquesta manera, el Consell de Mallorca insta el govern espanyol a permetre que ajuntaments i consells puguin fer ús del superàvit que la llei Montoro manté immobilitzat en els bancs, així com a flexibilitzar la regla de despesa.

stats