Política 01/04/2019

El Pacte d'esquerres es reedita abans de les eleccions

Els partits integrants consideren que el Govern ha estat "un referent" i aposten per la continuïtat

Maria Llull
2 min
Sílvia Tur, Vicenç Thomàs, Alberto Jarabo, Pilar Costa, Fina Santiago, Nel Martí, Joana Aina Campomar i Andreu Alcover.

PalmaEls partits que han format part del Pacte d'esquerres, que va possibilitar un Govern presidit per la socialista Francina Armengol, han deixat palesa la seva voluntat de reeditar els acords que permetin un nou Executiu progressista la propera legislatura.

De fet, tots han comparegut en roda de premsa aquest dilluns per fer balanç de la legislatura i postular-se per a les eleccions del 26 de maig i continuar d'aquesta manera duent a terme polítiques progressistes. Sílvia Tur (Gent per Formentera); Nel Martí (MÉS per Menorca); Alberto Jarabo (Podem); Fina Santiago i Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca) i Andreu Alcover, Pilar Costa i Vicenç Thomàs (PSIB) han volgut escenificar que, malgrat les dificultats, estan "disposats a reeditar els compromisos de fa quatre anys", segons ha explicat Pilar Costa.

"Som partits diferents, però allò important és que podem arribar a acords. El nostre avantatge és que hem governat i sabem on som", ha comentat Fina Santiago, qui ha considerat també que "la pluralitat sempre és més enriquidora". D'altra banda, Alberto Jarabo ha indicat que el Pacte és "un exemple per a tot l'Estat" i que envia el missatge polític que "els diferents es poden entendre perquè hi ha programes més comuns que discrepants".

Els acords entre formacions diverses són una assignatura obligatòria per a Nel Martí. "Si volem governs progressistes, ens haurem d'entendre", ha afirmat. Martí també ha destacat que "els desacords puntuals" no ho han estat de caràcter "general". "Els components d'un govern plural han de negociar", ha afegit. A més, el diputat de MÉS per Menorca ha subratllat que un Govern monocolor no és cap garantia d'estabilitat. "Quants de canvis hi va haver en la legislatura de Bauzá?", ha demanat.

Pilar Costa també ha destacat "l'eficàcia en la gestió" del Pacte, i ha assegurat que un dels seus avantages és que els seus integrants ja tenen molta pràctica "en el diàleg i el consens", a diferència de la dreta. El que sí que queda descartat és qualsevol pacte amb Ciutadans.

Cap passa enrere

Tots els representants del Pacte han assenyalat la importància de no fer "cap passa enrere" respecte de les polítiques que s'han executat aquesta legislatura. L'agenda transformadora que defensaran els partits d'esquerres abasten l'aspecte territorial, la consolidació de l'impost turístic i el canvi de model econòmic, el medi ambient, la sostenibilitat, els residus, el canvi climàtic i la igualtat", segons ha destacat Nel Martí.

"Hi ha hagut un retorn a l'estat de benestar, el qual havia estat qüestionat. Cal recordar que una de les primeres mesures del Govern va ser retornar la targeta sanitària", ha destacat per la seva banda Fina Santiago. Santiago s'ha volgut referir als esforços de l'Executiu per "reduir l'impacte de la pobresa" amb mesures com "la renda social o l'augment de les beques de menjador".

stats