Política 20/12/2022

El Pacte acorda intensificar la relació entre l'IB-Salut i Política Lingüística per mantenir el català a la sanitat

Els tres partits del Govern s'han reunit per evitar que l'exempció del català en els metges, com a excepció, es converteixi en la norma general per l'alt grau d'interinatge

2 min
Un hospital durant la pandèmia.

PalmaEls tres partits del Pacte (PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem) s'han reunit aquest dimarts, en ple debat de pressupostos, per tractar l'exempció del requisit del català en la contractació de metges en el sistema sanitari illenc. La manca generalitzada de professionals sanitaris en distintes àrees provoca una alta presència d'interins, que estan exempts d'acreditar el català, ja que ocupen places de manera temporal. Per això, des dels socis minoritaris, principalment MÉS per Mallorca, varen exigir una reunió per evitar que l'excepció es converteixi en la tònica general.

L'acord principal al qual s'ha arribat és una major intensificació entre els departaments de l'IB-Salut i el de Política Lingüística, quant a l'intercanvi de dades i la manera d'incidir en la problemàtica. "Tot i que des del principi de la legislatura s'ha avançat molt, no està tot arreglat", argumenten des del Pacte. "Avui patim les conseqüències de les retallades de fa deu anys", afegeixen.

Fonts de MÉS expliquen que s'ha demanat que "tothom assumeixi el relat de l'emergència lingüística, ja que és una realitat, així com succeeix amb l'emergència climàtica o la de l'habitatge". "Si assumim aquest relat polític, les polítiques actives a favor de la llengua seran de veritat i tindran incidència real", sostenen les mateixes fonts. Cal recordar que, amb el procés d'estabilització, es tenen dos anys per presentar una acreditació del català, i els interins que ocupin places de manera temporal n'estaran exempts.

Per part del PSIB, a la reunió hi han estat presents la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; i la portaveu parlamentària, Pilar Costa, a més de la directora de gestió i pressupostos de l'IB-Salut, Maria del Mar Rosselló. En el cas d'Unides Podem hi han assistit les diputades Antònia Martín i Esperança Sans, i pel que fa a MÉS, hi han participat el diputat Joan Mas Collet i el secretari autonòmic de Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda.

stats