Política 27/09/2021

MÉS i l'oposició defensen mantenir el recurs d'inconstitucionalitat malgrat els 110 milions d'insularitat

El PSIB i Unides Podem són els únics que continuen reclamant que es retiri

2 min
Ple del Parlament.

PalmaL'acord assolit entre els governs balear i espanyol perquè les Illes rebin 110 milions d'euros cada any pel Règim Especial de les Balears (REB) no ha contentat el PP, Ciutadans, El Pi i MÉS, que continuen defensant mantenir el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat. El PSIB i Unides Podem, que formen part de l'executiu estatal, són els únics que en reclamen la retirada.

El portaveu parlamentari dels sobiranistes, Miquel Ensenyat, ha estat el menys contundent en la defensa per mantenir el recurs, però ha avisat que encara pot tenir el seu recorregut. El representant del PP, Antoni Costa, ha dit que la iniciativa ha de continuar en marxa i que "no la retirarem", perquè ha considerat que el factor s'hauria d'haver aconseguit abans, ja que el REB es va aprovar mitjançant un decret llei el febrer del 2019. A més, ha exigit que s'acordi la part fiscal del REB, que és "transcendental" per abaixar impostos, segons el popular.

La representant de Ciutadans a la Cambra, Patricia Guasp, també ha dit que s'ha de mantenir el recurs, i ha assegurat que cap partit del Pacte els ha demanat per retirar-lo. El d'El Pi, Josep Melià, ha afirmat que gràcies a la pressió del seu partit –que fou l'impulsor del recurs– i el suport que ha rebut "hem desembossat" la situació, i ha defensat el recurs com una eina útil.

Contràriament, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ha afirmat que el recurs no té "cap recorregut" ni "raó de ser" després de l'aprovació del factor d'insularitat. La diputada ha confiat que el Tribunal Constitucional faci decaure el recurs. La representant del PSIB, Pilar Costa, també l'ha rebutjat.

MÉS salva la reprovació de la ministra Montero

Malgrat l'acord del factor, el PP s'ha negat a retirar el punt d'una proposició no de llei (PNL) on reclama reprovar la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero. Tots els partits de l'oposició han avançat que hi votaran a favor al ple del Parlament de dimarts, però Miquel Ensenyat ha deixat entreveure que hi votaran en contra. "Hi ha hagut un canvi de timó", ha dit respecte de la política de Montero envers les Balears. "Demà no és el dia oportú", ha afegit el sobiranista.

stats